Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nebezpečná klíšťata. Platí, nebo neplatí babské rady? Udělejte si konečně jasno!

/
  • klíště
    klíště (istock.cz)
    11. srpna 2020 ● 06:00

    Co se týče klíšťat, koluje mezi lidmi spousta „zaručených receptů“ a mýtů. Podívejme se na ty nejčastější z trochu větší blízkosti. Co je pravda a co je lež? Tyhle informace se vám budou hodit...

  • 1.

    „Jez hodně vitaminu B, a než jdeš do lesa, udělej si repelent z octa nebo levandule.“

    klíště
    Autor: istock.cz

    Klíšťata svou oběť najdou díky Hallerovu orgánu, který mají umístěný na předních nohou. Vnímají tedy pach lidí, vyzařované teplo a vydechovaný oxid uhličitý. Účinnost zakrytí tělesného pachu octem, levandulí či mátou výzkumy nepotvrdily. Klíšťata může odpudit pach repelentů. Protože ale časem vyprchají a nenanášíme je na celé tělo, nejedná se o stoprocentní ochranu.

  • 2.

    „Když tě kousne nemocné klíště, tak si dojdeš k doktorce pro antibiotika.“

    klíště
    Autor: istock.cz

    Antibiotika vyléčí jen bakteriální infekci, mohou se tedy použít na léčbu lymeské boreliózy. V léčbě klíšťové encefalitidy však nepomůžou. Proti viru – původci této nemoci – žádný účinný lék neexistuje. Dají se léčit jen příznaky nemoci, ne však příčina. Nejlepší je vždy infekci zabránit a toho lze s vysokou mírou jistoty dosáhnout u klíšťové encefalitidy hlavně včasným preventivním očkováním.

  • 3.

    „Klíště musíš udusit a potom vytočit.“

    klíště
    Autor: istock.cz

    Dříve se tvrdilo, že je nutné klíště udusit, tím se pustí a lze ho pak lehce vyjmout. K dušení se doporučovaly kapka oleje, trocha sádla, krému nebo rozetřeného mýdla. K vyjmutí pak otáčivý pohyb s tím, že se diskutovalo, zda je lepší točit po, nebo proti směru hodinových ručiček. Výzkumy však ukázaly, že dušené klíště do místa přisátí vyvrhne obsah trávicího traktu, a pokud je nakažené, dostane se do krve ještě více virů. Klíště se má odstraňovat pinzetou nebo například kouskem vaty s mýdlem kývavými pohyby – klíště se zakusuje, nezavrtává. Důležité je pak místo vydezinfikovat.

  • 4.

    „Tady klíšťata nejsou.“

    klíště
    Autor: istock.cz

    Klíšťata jsou rozšířena nejen v lesech, ale také v městských parcích nebo v zahradách. Česká republika je země s nejvyšším počtem případů klíšťové encefalitidy z celé Evropské unie a počet nemocných v posledních letech setrvale stoupá.

  • 5.

    „Oblékni si něco světlého, klíšťata na to nepůjdou.“

    klíště
    Autor: istock.cz

    Barva oblečení nemá žádný význam, ale na světlém oblečení klíště spíše zahlédnete a můžete ho rychleji odstranit. Klíšťata se hůře zachycují na hladkém materiálu a špatně po něm šplhají. Nejvhodnějším oblečením do přírody proto jsou dlouhé světlé kalhoty, nejlépe s gumou přes kotníkovou botu nebo s nohavicemi zastrčenými do ponožek.

  • 6.

    „Pokud se při vyndávání klíště přetrhne a kusadla zůstanou v kůži, musíš je odstranit jehlou, jinak se spíš nakazíš.“

    klíště
    Autor: istock.cz

    Bylo prokázáno, že pro přenos nákazy klíšťovou encefalitidou stačí klíštěti dvě hodiny, v případě lymeské boreliózy to je 24 hodin. Pokud zůstanou po odstranění klíštěte v kůži kusadla, tělo se s nimi vypořádá stejně jako s třískou. Místo vydezinfikujte a kontrolujte.

  • 7.

    „Očkování se ti nevyplatí, je drahé.“

    klíště
    Autor: istock.cz

    Na základní očkování, které probíhá ve 3 dávkách, i přeočkování po 3 až 5 letech. přispívají pojišťovny, a to až do výše 1500 korun. Cena jedné dávky přitom vyjde přibližně na 900 korun. Pokud to porovnáme s náklady, které znamenají několikatýdenní pobyt v nemocnici a následná rekonvalescence (klíšťová encefalitida může způsobit dokonce trvalé následky), očkování je „za babku“.

  • 8.

    „Na očkování je už pozdě.“

    klíště
    Autor: istock.cz

    Podstoupit očkování je možné během celého roku. Rozdíl je pouze v intervalu mezi první a druhou dávkou. V zimě je interval delší – od jednoho do tří měsíců. V teplých měsících roku se používá zrychlené očkovací schéma, u kterého může ochrana nastoupit už měsíc po první dávce.

  • 9.

    „Děti se přece proti klíšťové encefalitidě neočkují.“

    klíště
    Autor: istock.cz

    Očkovací látky jsou k dispozici i v „dětské“ variantě, kterou lze použít od jednoho roku věku. Pokud děti lezou v trávě na zahradě nebo na ně klíště může přenést pes, měli byste se o očkování poradit s pediatrem v očkovacím centru.

  • 10.

    „Nos čepici, klíšťata skáčou ze stromů.“

    klíště
    Autor: istock.cz

    Klíšťata nevidí, a nedokážou proto rozpoznat přesné tvary své oběti. Nemohou tedy na hostitele skákat.

    Místo toho se postaví na listy trávy nebo keřů do jednoho metru výšky a čekají, až bude vhodný hostitel procházet kolem.

  • 11.

    „Klíště musíš spálit.“

    klíště
    Autor: istock.cz

    U pálení klíštěte může dojít ke zranění. Klíště také určitě nerozmačkávejte. Můžete ho ale zabalit do kousku toaletního papíru a spláchnout.

    Video
    Video se připravuje ...

    Blesk pro ženy Blesk pro ženy/ Karel Dlabač

     

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy