Když vcházíme do bílého dřevěného domku k Gině a Jonasovi, vítá nás vůně čerstvě upečeného jablkového koláče. Také v herně malé Almy „se peče“ a každý, kdo chce, může dostat ochutnat. Těžko uvěřit, že tu před rokem čile probíhala rekonstrukce – a to jak zevnitř, tak zvenčí. „Nikdy by se nám to za tak krátkou dobu nepodařilo, nebýt vší té pomoci od naší rodiny i přátel,“ rozpovídá se Jonas o renovaci, kterou se jim podařilo zrealizovat v rekordním čase. „Během nejintenzivnějších prací tu před domem stávalo až devět aut a nebylo tu téměř k hnutí,“ přidává se s úsměvem Gina.

Šikovní pomocníci

Novinářka Gina Eriksen Albrethson s manželem elektroinženýrem Jonasem Høllandem delší dobu sháněli dům, který by odpovídal jejich představám – starou dřevostavbu s kouzlem, ale už po rekonstrukci, která by umožňovala okamžité nastěhování. Ukázalo se, že ten správný domek nebude tak snadné najít. Gina vyrůstala obklopená venkovským stylem a starým nábytkem s nostalgií. Má na to ty nejkrásnější vzpomínky spojené s pocitem bezpečí a domácí pohody, které chtěla dopřát i své tříleté dceři Almě. Když se pak objevil tento domek na ostrově Halsnøy mezi městy Bergen a Stavanger, bylo to primárně místo, které si manželé ihned zamilovali. „Máme krásný výhled na vodu, stejně jako malou pláž a přístav pro čluny hned pod domem. Je to skvělé prostředí pro výchovu dítěte, navíc to máme blízko do školky i do školy,“ pochvaluje si Gina. Domek, který oproti původnímu plánu museli nakonec sami zrekonstruovat, koupili v srpnu a v listopadu už se stěhovali. Do té doby zvládli zrenovovat všechny pokoje, zateplit fasádu, vyměnit okna i vnější dřevěné obložení. Kamarádi a rodina nastupovali „do služby“ každý den hned po práci. Fungovali jako pomocní truhláři, nosiči svačin i občasné chůvy. V celém domě panoval čilý ruch pozdě do večera i během víkendů a všichni tvrdě pracovali na tom, aby byl dům hotový, ještě než se mladí majitelé nastěhují. „Jsme nesmírně vděční za všechnu tu pomoc, které se nám dostalo a díky níž jsme nemuseli žít uprostřed rozbouraného domu,“ říká s dojetím Jonas.

Příliš mnoho možností

Po večerech, když konečně odložili kladivo či pilu a uvelebili se na pohovce, byla Gina ve svém živlu. „Ona vlastně může za to vše tady okolo. Ležela v časopisech i katalozích a v hlavě si malovala, jak by to tu mohlo jednou vypadat,“ usmívá se Jonas na svou ženu. Pár během těchto večerních hodin hledal inspiraci pro svůj interiér – třeba ty správné barvy a tapety. „Do všech zdejších pokojů jsme vybrali různé tapety, těch možností bylo tolik, že nás z nich až bolela hlava,“ vypráví Gina. Chtěli vzory, ale zároveň něco, co by se hned tak neomrzelo. Tapety také musely ladit místnost od místnosti. Gina nakonec zvolila v celém domě světlý modrozelený základní tón a k němu pak doladila vše ostatní. Nábytek manželé sháněli hlavně přes internet a projeli kus země křížem krážem, aby získali své vysněné zařízení. „Je neuvěřitelné, kolik starých pokladů se dá sehnat on-line, pokud na to máte trochu času,“ neskrývá své nadšení Jonas. „Můžete si dokonce nastavit automatické upozornění, pokud se k prodeji objeví věc, kterou sháníte.“ Například nádherná litinová kamna, která stojí v jídelně, jsou původem z Haugesundu. A hokynářský pult, který kraluje jejich kuchyni, stál osamoceně v jednom dávno zavřeném obchodě.

Zajímá vás, z jakého zdroje si Gina a Jonas pořídili zbylé vybavení kuchyně a který člen rodiny jim nejvíc pomohl s renovací starého nábytku? To a mnohem víc najdete v novém listopadovém Blesku Bydlení, který je od 18. 10. k dostání na novinových stáncích i v obchodech. Seženete ho také na Kosik.cz nebo si ho můžete pohodlně a s dopravou zdarma koupit v našem iKiosku.