V kuchyni tapeta, která se snažila napodobit cihlovou zeď, na stěně v obývacím pokoji velké stříbrné medailony a v ložnici černě natřená stěna… Všechno chaotické a v zařízení žádná společná myšlenka – takhle Cecilii přivítal její nový domov v Mantorpu, městečku v jihovýchodním Švédsku.

Autor: Living4media

Co ale dělat, když život nejde podle plánu a vás čeká po rozchodu nová životní fáze? „Ta řadovka se mi zpočátku vůbec nelíbila,“ směje se Cecilia. „Ale musela jsem přijmout, jak to je, a začít od nuly, po svém. Teď nás to tady s Adrinou baví mnohem víc, než by nás vůbec kdy napadlo!

Není to jen o vzhledu

Z praktických důvodů mělo místo jednoznačné plusy. Mantorp totiž leží nedaleko většího švédského města Linköpingu, kde se nachází i letiště, což je pro Cecilii, která kvůli své práci hodně cestuje po světě, ideální. Blízkost města se jí hodí také na různé schůzky a vyřizování, zatímco nový domov nabízí klid s blízkostí přírody i lesa a je tolik potřebným protipólem tepu velkoměsta a hektických pracovních dnů. „Navíc moji rodiče bydlí jen tři sta metrů od nás. Jejich blízkost dává jak mně, tak mé dceři svobodu, kterou bychom jinak neměly. Často nám totiž pomáhají poskládat každodenní puzzle s mými nepravidelnými pracovními aktivitami,“ popisuje Cecilia další z nesporných výhod zprvu ne úplně sympatického bydlení.

Autor: Living4media

Hlavně neztratit nit

Původní nádech interiéru konce devadesátých let s ambiciózními nápady, které do sebe ovšem tak úplně nezapadaly, musela Cecilia kompletně proměnit. Když skončilo její prvotní bílé období, rozhodla se oživit stěny barvami. „S rychleschnoucími nátěry je to snadné. Proměnu místnosti zvládnete doslova za den,“ pochvaluje si fotografka, u níž se cit pro barvu a formu rozvíjel během let, kdy fotila reportáže z různých bytů. „Předtím neměl interiérový design v mém životě žádný velký význam, ale časté návštěvy osobitých a zajímavých domovů mi pomohly uvědomit si, co mě baví a co se mi líbí,“ vypráví o svých designérských začátcích Cecilia.

Autor: Living4media

Útulné a živé prostředí, které probouzí kreativitu, a zároveň žádný chaos – to byl záměr, který si při zařizování svého nového domova vytyčila. „Při práci vidím tolik krásných domů a bytů, takže by bylo snadné podlehnout neustálému impulzu ke změnám. Já se k tomu ale snažím spíš přistupovat tak, jako bych se jen na jeden den přestěhovala jinam. Potom se zase vracím k sobě domů a nepřemýšlím už nad tím, co jsem právě viděla. Bylo by totiž tak snadné ztratit nit,“ vysvětluje Cecilia, jak a proč si drží odstup od své práce.

Zajímá vás, jak si své nové útočiště zařídila Ceciliina dospívající dcera? A jakou inspiraci si dámy domů přinesly z hotelových pokojů, které obě milují? To a mnohem víc se dočtete v novém dubnovém čísle Blesku Bydlení s velikonočními samolepkami, které je od 15. 3. k dostání na novinových stáncích. Seženete ho také na Kosik.cz nebo si ho můžete pohodlně a s dopravou zdarma koupit v našem iKiosku.

Video
Video se připravuje ...

Nové číslo časopisu Blesk Bydlení Czech News Center