Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

13 tipů, jak vylepšit a oživit bydlení na koleji nebo ve studentském bytě

/
  • Dekorační polštářky a hřejivé plédy promění studentský pokoj v šarmantní útočiště.
    Dekorační polštářky a hřejivé plédy promění studentský pokoj v šarmantní útočiště. (Möbelix)
    5. září 2022 ● 06:00

    Hledáte levné a jednoduché nápady, jak dodat prostému studentskému bydlení šmrnc i praktičnost? Žádný problém! Řešení existuje a dokonce má mnoho podob. 

    Bydlení na koleji či ve společném pronájmu není samo o sobě levné, takže na nějaké extra vybavení už většinou mnoho prostředků nezbývá. Pokud se však odmítáte smířit s tím, že by mělo být takové místi chudé a fádní, máme pro vás pestrou paletu nápadů.

  • 1.

    Paletový nábytek

    Autor: Hübsch

    Možná to zní jako klišé, ale palety jsou neuvěřitelně kreativní a variabilní stavební prvek. A to jak postelí či sedacích souprav, tak polic a dalších úložných prostor. Je potřeba je jen sestavit, případně rozložit do požadovaného tvaru, pečlivě pospojovat vruty nebo připevnit na zeď. Někomu bude stačit je zbrousit a ošetřit olejem nebo voskem, jiný dá průchod své tvořivosti a opatří je barevným nátěrem. Nábytek za pár kaček, který vypadá skvěle a navíc je každý kousek v podstatě originál.

  • 2.

    Nábytek z druhé ruky

    Autor: Annie Sloan

    Na půdě, ve sklepě, případně v bazaru nebo re-use pointu technických služeb se jistě najde pár pěkných a mnohdy i bytelných kousků staršího nebo dokonce vintage nábytku. I ten můžete přetvořit k obrazu svému pomocí barev, samolepicí fólie, zbytků starých tapet nebo nových úchytek. Kdoví, možná si své dílko zamilujete natolik, že s vámi poputuje i do prvního dospěláckého domova.

    Autor: Butlers

  • 3.

    Prostor pro relax

    Autor: IKEA

    Sedací vaky jsou zejména v menším prostoru studentských kolejí skvělá náhražka gauče. Když místo nich pořídíte taburet ze skládací matrace, budete mít navíc po ruce provizorní lůžko pro hosty. Nebo možná zatoužíte po závěsném křesle? Žádný problém, ty nejlevnější seženete do tisícovky, a koneckonců, můžete si takové i sami vyrobit!

  • 4.

    Dřevěné a kovové regály

    Autor: IKEA

    Otevřené regály z galvanizované oceli seženete už za pár stovek. Takže pokud patříte k milovníkům industriálního designu, žádný problém. Ty z masivního dřeva už budou trochu dražší, ale takový kousek se nikdy neztratí. V budoucnu ho můžete přestěhovat do svého vlastního bytu, kde může plnit svou novou funkci třeba ve špajzu nebo komoře. Platí to i pro jednoduché a levné štendry na oblečení.

     

    Náš tip: Pořádek v policích regálů zajistí nejrůznější textilní boxy nebo pletené košíky. I tyhle kousky zvládnou ti zručnější vlastnoručně! 

  • 5.

    Levné police

    Autor: Kanclík výroba

    Na koleji či ve sdíleném bydlení nebývá mnoho místa nazbyt. Ideální tak je, pokud můžete rozšířit svůj úložný prostor rozšířit na stěny. Police z lamina seženete za pár korun, když na to přijde, mohou je nahradit i pevné dřevěné bedýnky nebo už zmíněné palety. Jen si předem pečlivě promyslete, na co je budete používat, abyste zvolili správnou nosnost i způsob uchycení. Takové police se nakonec může stát i výrazným dekorativním prvkem. Zkuste třeba ty ve tvaru domku nebo hexagonu.

  • 6.

    Multifunkční stolička

    Autor: Artek

    Jen těžko najdete podobně multifunkční a přitom tak jednoduchý i laciný kousek, jako je obyčejná dřevěná stolička (může být samozřejmě i z kovu a plastu, záleží na vkusu). Ať už s kulatým nebo čtverhranným sedákem, v jednu chvilku plní funkci odkládacího stolku, za pár okamžiků hostí vaši návštěvu a nakonec vám pomůže dosáhnout i do těch nejvyšších pater skříně. Chcete-li mít k dispozici sezení hned pro několik přátel, je naprosto ideální, když koupíte více kousků, které se dají stohovat.

  • 7.

    Malé retro spotřebiče

    Autor: Concept

    Disponuje-li váš studentský domov kuchyňkou nebo alespoň malým koutem pro přípravu rychlého jídla, báječně ho oživí barevné spotřebiče (konvice, topinkovače, kávovary), třeba v retro designu. Na trhu je dnes už opravdu široká nabídka těchto líbivých kousků. Je tak na vás, zda zvolíte levnější a necháte je pak k dispozici svým následovníkům, nebo si připlatíte a jednoho dne budou zdobit vaše plnohodnotné bydlení.

  • 8.

    Pohodlné koberečky

    Autor: Jysk

    Hadrové kousky se dají pořídit už za několik stovek, s menším jutovým se málokdy přehoupnete přes tisícovku. Uvidíte, jak tenhle malý detail udělá z koleje nebo kamrlíku ve sdíleném bytě úplně jiný svět. Líbí se vám boho styl? Pak bez obav vrstvěte různé tvary i materiály. Podobně si můžete zútulnit i společný balkon, terásku či dvorek. V takovém případě sáhněte po odolném polypropylenu. A pokud nechcete utrácet, poohlédněte se v bazaru po nějakém starším kousku. Venkovní prostor to snese!

  • 9.

    Užitečné závěsy

    Autor: Legacy Decor

    Zajistí nejen tmu pro kvalitní spánek a ochranu před pohledy zvenčí, ale můžete je použít i pro rozdělení prostoru. Váš nebo vaše spolubydlící jistě ocení, že na vás nebude muset celý večer koukat. Bude se vám tak i lépe usínat. Zvolte závěsy z neprůsvitné zatemňovací textilie. Je to i způsob, jak do prostoru vnést nějakou výraznější barvu.

  • 10.

    Útulné polštářky a plédy

    Autor: Möbelix

    Jsou vděčným a snadným způsobem, jak interiér zútulnit, dodat mu šmrnc i osobitost. Vyberte si dle vlastního vkusu, ale také dle stávajícího vybavení svého hnízdečka. Kousky v glamour stylu si s prostým vybavením koleje asi nebudou úplně rozumět. Zkuste třeba retro nebo skandinávský. Ozdobte postel dvěma třemi polštářky a doplňte prošívaným přehozem nebo dekou s třásněmi.

  • 11.

    Osobité tapety a plakáty

    Autor: Chapiteau

    Stěnu za postelí můžete oživit dle vlastních preferencí. Co takhle ji ozvláštnit velkoformátovou tapetou, tapetou s geometrickým vzorem nebo různými plakáty? Low-costovým řešením bude, když si někde seženete staré reklamní plakáty z divadla či kina. Může tak usínat vedle svých oblíbených hvězd. A pokud máte odvahu a smysl pro humor, polepte stěnu stránkami starých novin. Výhodou je, že si na stěnu pak můžete psát poznámky nebo vzkazy.

    Autor: IKEA

  • 12.

    Kreativní papírová stínidla

    Autor: IKEA

    Stojí pár korun a případně se dají vyrobit také doma. Přizpůsobte si s nimi stávající nudné osvětlení. Můžete samozřejmě investovat i do látkových nebo ratanových kousků, ty se nikdy neztratí.

     

    Náš tip: Poptejte syntetická stínidla od solárních LED lampionů, jejichž světlené zdroje už dosloužily. Pokud jsou trochu špinavá, stačí mýdlová voda! Jednobarevné kousky můžete případně oživit univerzálními popisovači. 

  • 13.

    Nefalšovaná urban jungle

    Autor: iStock

    Založte svou budoucí zelenou rodinu už během studentských let. Vybírejte nenáročné druhy efektních pokojovek, třeba potos, tchynin jazyk, pryšec, dračinec nebo kolopejku. Uvidíte, jak s nimi prostor získá úplně jinou atmosféru. A pokud máte už zmiňovaný balkon, tak se můžete pustit do pěstování bylinek, rajčat či převislých jahod. 

     

    Praktické vychytávky do bytu za skvělé ceny najdete na našem Bazaru Blesk.

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy