Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jak na renovaci dveří krok za krokem? Máme tipy pro dýhu i laminát

/
  • Broušení dveří z masivního dřeva
    Broušení dveří z masivního dřeva (iStock)
    22. srpna 2022 ● 06:00

    Ač se to nemusí na první pohled zdát, dveře jsou důležitým estetickým a stylotvorným prvkem interiéru. Může se proto stát, že vaše stávající dveře už nevyhovují vašemu vkusu, nebo jsou zkrátka staré či poškozené. Ani to ale není důvod je hned měnit. Co je zkusit zrenovovat?

    V současné situaci, kdy se hodí každá koruna, by bylo škoda funkční dveře vyhodit. Pojďte se s námi podívat, jak dveře opravit a renovovat – řešení se najde pro každý materiál povrchu.

     

    Než se pustíte do renovace, je třeba odšroubovat ze dveří veškeré kování, ve většině případů je také nutné (a praktické) dveře vysadit z pantů a uložit je do vodorovné polohy.

  • 1.

    Fólie

    Autor: Dimex

    Foliované dveře patří k těm nejlevnějším a tím pádem také těm méně kvalitním. Fólie se poškodí výrazně snáz než laminát. Případné škrábance, vrypy a sloupnutí bohužel neopravíte, můžete je však potáhnout samolepicí fólií nebo tapetou. Inspirujte se třeba následujícím videem.

     

  • 2.

    Masiv

    Autor: iStock

    Renovace dveří z masivního dřeva není žádný problém a opravdu se vyplatí, protože jde o kvalitní a dlouhověký materiál. V první řadě je nutné dveře zbrousit – nejprve papírem s hrubou zrnitostí, pak jemnějším a nakonec úplně jemným. Jen tak získáte dokonale hladký povrch. Pokud jsou ve dveřích nějaká větší poškození, před broušením je vyplňte tmelem. Následně dveře opatřete nátěrem dle svých preferencí, může to být jen olej či vosk, případně lak. Ten je odolnější a není třeba dveře tak často natírat. Můžete je samozřejmě opatřit také barvou.

     

    Náš tip: Renovujete dveře na chalupě nebo máte rádi vintage styl? Použijte pro nátěr dveří křídové barvy. Mají nádherně matný sametový povrch a vypadají skvěle.

  • 3.

    Dýha – oprava drobných poškození

    Autor: Fruugo

    Přírodní dýha je poměrně náchylná k poškození, ale není těžké ji opravit. Drobná poškození a škrábance lze vyřešit tak, že je důkladně přeleštíte leštěnkou, případně voskem na nábytek. U hlubších rýh lze použít truhlářský vosk nebo opravný tmel v požadovaném odstínu. Výhodou je, že zachováte původní vzhled dveří.

  • 4.

    Dýhá – úplná renovace

    Autor: Prodoor

    U dýhy můžete zvolit také podobný postup jako u masivu. A to v případě, že poškození jsou poměrně velká, nebo chcete komplet změnit vzhled dveří. Jen je potřeba počítat s tím, že dýha je tenká a na brusku byste tak neměli příliš tlačit. Může se také stát, že seberete příliš hmoty, to se však dá případně zachránit tmelem. Následně aplikujte barevný nátěr dle vlastního uvážení. Podrobný profesionální postup najdete v následujícím videu.

     

  • 5.

    Lamino

    Autor: Prüm

    Lamino je poměrně hodně odolný materiál, proto dnes už dávno překonal dýhu. Navíc je levnější. Ve srovnání s fólií sice stojí trochu víc, ale díky jeho skvělým užitným vlastnostem se investice platí. Co když ho však navzdory jeho odolnosti poškodíte? Nezoufejte, i povrch z lamina jde opravit. Na drobné oděrky postačí truhlářský vosk v požadovaném odstínu nebo retušovací fixy. V případě většího poškození je situace složitější. Chcete-li dveře opravdu zachránit, můžete větší poškození opět vyplnit tmelem (nebo třeba i sanitárním silikonem) a pro nový povrch použít již zmiňovanou samolepicí fóli.

     

    Věděli jste, že…

    I lamino lze dnes natřít nebo nastříkat barvou ve spreji. Pokud chcete jen změnit dřevěný dekor na barevný, je to ideální řešení. Dveře je potřeba pečlivě odmastit a zlehka přebrousit jemným brusným papírem. Vybírejte barvy s dobrou kryvostí a přilnavostí.

  • 6.

    Nový nátěr

    Autor: iStock

    V některých případech (zejména, jde-li pouze o morální zastarání designu), není nutné dýhované nebo masivní dveře brousit a tmelit, stačí jen nový nátěr a třeba i výměna kování. Natíraný povrch však rozhodně pečlivě očistěte, zbavte všech mechanických nečistot, ale i mastnoty a pro jistotu lehce zmatněte smirkovým papírem. Pak už jen stačí použít vodou ředitelnou hustší barvu na nábytek, kterou nanášíte na plochy válečkem, na hrany a do rohů štětcem. Případné prosklení nezapomeňte ochránit pomocí malířské krycí pásky.

     

    Vše potřebné pro úspěšnou renovaci vašich dveří najdete na našem Blesk Bazaru.

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy