Tapety se dávají zejména do dětských pokojíčků pro zútulnění, do ložnic pro zvýraznění stěny za postelí, do chodeb jako dekorativní prvek… Méně časté, ale o nic méně efektní je použití např. v koupelně za umyvadlem či vanou nebo v kuchyni za kuchyňskou linkou. S dnešními moderními materiály už to ale jde. Tak o tom pouvažujte!

Materiály tapet

Než se pustíte do nákupu kýženého dekoru, nejprve se rozhodněte, jaký materiál bude pro váš účel nejvhodnější. Je to klíčové z hlediska trvanlivosti a údržby.

Fotogalerie
35 fotografií

Vlies

V současné době asi nejoblíbenější materiál tapet. Vyrábějí se z netkaných textilií lisováním neuspořádaných buničitých (celulózových) a syntetických (vinylových) vláken. Jsou prodyšné, takže na stěnách pod nimi se netvoří plíseň, mají velmi dobrou zvukovou i tepelnou izolaci, jsou pevné a odolné a vynikají svou stálobarevností. Také se s nimi pracuje snáze než s jinými druhy tapet – lepidlo se nanáší pouze na stěnu. Když se rozhodnete je strhnout, nemusíte je namáčet a máte jistotu, že je odstraníte bezezbytku.

Vinyl

Materiál oblíbený nejen na podlahách. Vinylové tapety se vyrábějí nanášením vrstvy vinylu (PVC) na papírový podklad – čím víc vrstev, tím je tapeta odolnější a kvalitnější. Nicméně je třeba počítat s tím, že papírový podklad má stejné vlastnosti jako papírové tapety, postup při lepení a odstraňování je tudíž náročnější. Můžete je lepit na různé podklady, např. na omítku, beton, sádrokarton či umakart, protože mají skvělou schopnost krýt drobné praskliny a nerovnosti. Jsou vysoce odolné a snadno se udržují, ale mají nulovou prodyšnost. Nejsou tak příliš vhodné do ložnic a dětských pokojů.

Papír

Dnes už rozhodně nejsou papírové tapety tou nejčastější volbou. Ať už jsou jednovrstvé či dvouvrstné, ve srovnání s výše uvedenými materiály jsou totiž výrazně méně odolné vůči otěru. Jak už bylo naznačeno, tapetování a strhávání nepatří k nejsnazším. Lepidlo se nanáší na tapetu i stěnu a před lepením je třeba počkat, než papír lepidlo nasákne.  

Textil

Látkové tapety platí za luxusní zboží a odpovídá tomu i vyšší cena. Jsou poměrně těžké, ale díky tomu výborně izolují a zlepšují akustiku. Nemusíte se bát, že vlivem tepla změní rozměr. Existují různé typy textilních tapet: některé mají tenký vinylový potah, jiné se vyrábějí z textilu na vliesovém podkladě. Pokud řešíte ekologii, nejspíš sáhnete po těch druhých – počítejte však s náročnější údržbou.