Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trpíte alergií nebo sníženou imunitou? Máme pro vás tipy, jak si vylepšit bydlení

/
  • Polštář s potahem ošetřeným technologií MagniProtect účinně brání usazování virů a bakterií.
    Polštář s potahem ošetřeným technologií MagniProtect účinně brání usazování virů a bakterií. (Magniflex)
    2. srpna 2022 ● 06:00

    Moderní doba s sebou přináší stále více alergií a dalších poruch imunity, které svým nositelům výrazně komplikují život. Naštěstí jsou tu způsoby, jak si alespoň doma své obtíže zmírnit. 

    Stále více lidí trápí obtíže, které jsou spojené se špatným fungováním imunitního systému. Někteří lidé se s tím potýkají také v důsledku nějakého onemocnění, nebo dokonce léčby (např. onkologických diagnóz). Všichni tito lidé řeší nutnost zvýšené hygieny a potřeby co nejvíce se vyhnout mikroorganismům způsobujícím nebo zhoršujícím jejich zdravotní problémy. Naše tipy navíc v souvislosti s pandemií nového koronaviru jistě ocení i ostatní. Řešením jsou moderní technologie, ale i staré dobré materiály.

  • 1.

    Přírodní materiály

    Autor: iStock

    Začněme tím nejjednodušším. Alespoň jeden z následujících materiálů má doma snad každý z nás: dřevo, vlna, len, marmoleum... A nejsou to zdaleka všechny. Mnoho přírodních materiálů má přirozené antibakteriální nebo hypoalergenní vlastnosti. Pokud tedy zařizujete nové bydlení, plánujete rekonstrukci nebo třeba jen výměnu nábytku, mějte to na paměti. 

  • 2.

    Ekologická alternativa vinylu

    Autor: Wineo

    Důležitým kritériem pro lidi s alergiemi či poruchami imunity jsou možnosti údržby. Výhodou ekologické podlahy, která je k dispozici v rolích nebo jako plovoucí krytina, je snadná údržba pouze teplou vodou. Umožňuje to její dokonale hladký povrch. Což je skvělá zpráva také pro lidi trpící alergií na různé chemikálie. Uzavřené póry a kompaktní polyuretanový povrch také způsobují, že nečistoty a chemikálie na ní neulpívají.

     

    Navíc je celá vyrobená z přírodních nezávadných materiálů, na rozdíl třeba od vinylu, jemuž se svými vlastnostmi a možnostmi dekorů nejvíce podobá. Vžil se proto pro ni poněkud nesprávný výraz „ekovinyl“.

  • 3.

    Antibakteriální nátěr

    Autor: Primalex

    Velkým pomocníkem pro osoby se níženou imunitou jsou speciální interiérové nátěry opatřené technologií (většinou na bázi stříbra) likvidující bakterie a viry. Jedním z nich je Primalex Bacteria Resist, který obsahuje aktivní ionty stříbra, díky nimž vám pomůže v dlouhodobém boji proti infekcím způsobeným škodlivými bakteriemi, řasami a plísněmi.

    Autor: Primalex

    Věděli, jste že...

    Plísně nejčastěji vznikají v místech s nadměrnou vlhkostí. Ta mimo jiné často vzniká ve starších nemovitostech opatřených novými, dobře těsnícími okny. Zbytek budovy však proti chladnutí chráněn není, takže v těchto místech kondenzuje vzdušná vlhkost a vytváří ideální prostředí pro vznik plísní. Je proto ideální provádět osazení nových oken i zateplení fasády v co nejkratším časovém odstupu. Záleží také na kvalitním provedení montáže oken.

     

  • 4.

    Čistička vzduchu

    Autor: Electrolux

    Čističky vzduchu jsou skvělými ochránkyněmi všech alergiků, ale i těch, kteří se zkrátka bojí nečistot zejména v městském ovzduší a jejich negativních dopadů na lidské zdraví. Účinnost čističek se samozřejmě liší v závislosti na značce a modelu, takže pro příklad uvádíme účinnost čističky na obrázku. Čističky vzduchu Elextrolux ze série Well (A5 a A7) s 5stupňovou filtrací zachytí až 99,97 % částic o velikosti 0,3 μm. Týká se to tedy většiny částic prachu, bakterií a alergenů.

     

    Sháníte čističku vzduchu za skvělé ceny? Vybírejte na našem Bazaru Blesk.

  • 5.

    Chytrá textilní vlákna

    Autor: Magniflex

    Na podobném principu, jako už zmíněné interiérové nátěry, funguje technologie určená pro textilie –⁠ např. ViroStop, jíž jsou opatřeny některé výrobky značky Magniflex. Ta brání výskytu aktivních virů i bakterií a zabraňuje tak negativnímu vlivu patogenů na člověka. Díky unikátní kombinaci vezikulární technologie a již ověřeného aktivního stříbra totiž vzniká prostředí, ve kterém viry a bakterie nemají vhodné podmínky pro život. Antivirový a antibakteriální účinek je garantován do 30 pracích cyklů. Poté se účinek začíná postupně snižovat. 

  • 6.

    Parní čističe

    Autor: Ariete

    Zdravému člověku sem tam nějaká špína neublíží, ale pro osoby s poruchami imunity může být dokonce život ohrožující. Skvělým pomocníkem pro úklid domácnosti jsou v takovém případě parní mopy, čističe spár, napařovače oděvů atp. Výhodou úklidu na bázi páry je, že nepoužíváte žádné chemické čisticí prostředky, přesto máte jistotu, že jste se zbavili všech nežádoucích mikroorganismů. Navíc je pára šetrná pro vaše materiály.

  • 7.

    Přípravek proti roztočům

    Autor: Eurona

    Alergie na roztoče je častým zdravotním problémem. Tito miniaturní tvorové žijí především v matracích a čalouněném nábytku, nevyhýbají se samozřejmě ani pelíškům domácích mazlíčků. Živí se částečky kůže, ale také plísněmi, kvasinkami nebo bakteriemi. Nejlepší prevencí roztočů je pravidelná údržba těchto povrchů vysavačem, umístění na dobře odvětrávatelném místě a použití pratelných potahů či chráničů matrací. Pokud ani to nestačí, je tu přípravek, který pomocí spreje nanesete na čištěný povrch a po několika hodinách vysajete. Aplikaci je třeba opakovat.

     

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy