V hlasování o HELUZ Dům roku 2021 zvítězila stavba architekta Václava Kosnara v západočeské obci u Plzně. A ač má výraznou modřínovou fasádu, je celá postavena právě z cihel HELUZ. „Vždyť i tři prasátka v té pohádce přišla na to, že nejlepší dům byl zděný,“ směje se architekt, když vysvětluje, proč pro něj byly pálené cihly při stavbě vlastního bydlení jasnou volbou. „Je to tradiční materiál, kterému věřím.“ A dodává, že hned první léto se mu výběr osvědčil. „Příjemně nám tu bylo i bez žaluzií, protože oproti dřevostavbám, které se velmi rychle ohřejí, zděná stavba akumuluje teplo pomaleji, takže i tropická vedra trvající týden se dala zvládnout.

Dalším tradičním prvkem domu, na který nejsme u moderních staveb příliš zvyklí, je sedlová střecha. „Venkovským domům sluší sedlové střechy, a tak i tvarosloví našeho domu tuto tradici (s moderními prvky) zohledňuje,“ popisuje Václav Kosnar.

Fotogalerie
9 fotografií

Z handicapu benefit

Pozemek, na kterém dům stojí, má netypický tvar. Při jeho koupi však architekt neváhal. „Vyrůstal jsem tady, proto když se naskytla příležitost, že obec prodávala pozemky, tak jsem ji využil,“ říká. „V podstatě má pozemek tvar trojúhelníku a jeho špička směřuje na jižní stranu do ulice, což jsem zpočátku vnímal jako překážku. Ideální je totiž mít jižní stranu domu orientovanou do soukromé části zahrady. Nakonec se mi podařilo hendikep proměnit v benefit. Vznikl tak prosklený štít a dům získal nejen tvář, ale i dostatek slunce v interiéru,“ dodává Václav Kosnar s tím, že při návrhu vždy vychází z toho, jak vypadá pozemek.

Návrh domu by měl reagovat na požadavky klienta a na daný pozemek. Obojí je potřeba skloubit s architektonickým a technickým provedením. Nejinak tomu bylo i v našem případě, kdy klientem jsem byl sám sobě a najít tu správnou cestu nebylo jednoduché.“ Tak se pojďme podívat, jak se mu to nakonec podařilo.

Propsáno do interiéru

„Dům s tváří“ zaujme průčelím s vysokými okny od firmy Schüco a provětrávanou fasádou z latí ze sibiřského modřínu, kombinovaných s antracitovým trapézovým plechem. Dům je ve tvaru písmene T a tvoří jej hlavní dvoupodlažní část doplněná přízemní částí s plochou střechou. Dominanta průčelí domu se odráží i v jeho interiéru, kde je obývací pokoj otevřen až do patra s galerií. Dalším prvkem, který se promítá dovnitř, jsou dřevěné latě fasády. Je jimi obložená jedna stěna v ložnici a v dětském pokoji, a na toaletě z nich je vyrobený podhled. „To, co jsem navrhl na fasádu, jsem chtěl zopakovat i uvnitř, aby byl interiér v kontextu s exteriérem.

Srdce domu 

Hlavní šedesátimetrový obytný prostor s kuchyní a jídelnou má kromě úchvatného proskleného štítu ještě dvě velká protilehlá okna – na východ s výhledem na les a na západ do zahrady. Tato okna umožňují přístup na terasy, které jsou po obou stranách domu. Jídelní a obývací část odděluje moderní krb umístěný netradičně do prostoru. V přízemí ještě najdeme ložnici.

Nerušené výhledy se otevírají i z koupelny v patře rodičů, jeden z dětských pokojů, koupelnu a posilovnu. Za prostorem kuchyně nechybí technická místnost a toaleta. Z obývacího pokoje vede schodiště do patra, kde ústí v chodbě propojené s galerií. V patře je pak další koupelna a dva dětské pokoje.

Z chodby patra vedou mlynářské schody do podkroví, kde si majitel plánuje dokončit „trucovnu“. Srdcem domu a srdeční záležitostí architekta je však společný prostor kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. „Je to místo, kde se schází celá rodina a kde trávíme spoustu času. Tento prostor měl být hodně vzdušný, prosvětlený a měl poskytovat co nejvíc výhledů ven. Proto tu máme okna na tři světové strany a sluníčko k nám postupně svítí celý den. Prostor je perfektně prosvětlený a prosluněný,“ pochvaluje si majitel.

 

Článek vyšel v časopise Blesk Bydlení. V aktuálním čísle naleznete rady, jak zařídit letní kuchyň, proměnu dětského pokojíčku moderátorky Sandry Pospíšilové nebo návody na girlandy. Časopis zakoupíte v každé trafice nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z časopisu Blesk Bydlení 07/2022 Czech News Center