Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Interiérové rolety a žaluzie dají slunci stopku. Jaké vybrat?

/
  • Římská roleta vypadá velmi elegantně a interiér zútulní.
    Římská roleta vypadá velmi elegantně a interiér zútulní. (Möbelix )
    28. dubna 2022 ● 06:00

    Zařizujete nový domov, kde není vhodně vyřešené stínění? Nebo vám vaše stávající vnitřní stínění nevyhovuje? Máme pro vás přehled aktuálně nabízené stínicí techniky do interiéru. Možností není málo a se všemi se dá dosáhnout praktického i estetického výsledku.

    Interiérové stínění není sice tak efektivní jako to exteriérové, i tak vám ale může doma výrazně ulevit v horkých slunečných dnech. Mezi ty nejoblíbenější typy patří rolety a žaluzie. Rolety jsou designově variabilnější, protože díky textilnímu provedení umožňují i různé vzory a dekory, a některé lze dokonce i prát. Žaluzie zase umožňují díky naklápěcím lamelám regulovat intenzitu zastínění, což u rolet umějí jen tzv. duorolety. Pojďme se podívat, jaké druhy žaluzií a rolet můžete mít.

  • 1.

    Horizontální žaluzie

    Autor: Rolsrols

    Jsou nejznámějším typem žaluzií. Nabízejí širokou barevnou škálu odstínů hliníkových lamel a jejich barevného sladění s horním a dolním profilem. Dají se nainstalovat téměř do každého okna a jejich regulace je velmi snadná. Výhodou je i cenová dostupnost.

     

    Náš tip na léto: I když máte jen interiérové stínění, můžete s ním výrazně ovlivnit teplotu ve své domácnosti. V teplých slunečných dnech zatáhněte rolety či žaluzie už brzy ráno, zabráníte tak výraznému ohřátí interiéru přes den. Večer nebo v noci, když už je relativně chladno, otevřete okna dokořán, případně větrejte celou noc (tam, kde otevřená okna nejsou bezpečná, jen na ventilačku). 

  • 2.

    Dřevěné žaluzie

    Autor: Louver Design

    Jsou svébytnou podskupinou horizontálních žaluzií. Dřevěné či bambusové lamely vypadají velmi elegantně až luxusně a jsou řešením pro každého, kdo si potrpí na design. Skvěle se hodí třeba do skandinávsky laděného interiéru. Jejich drobnou nevýhodou je, že se hůře čistí, protože nemají rády kontakt s vodou. Mohly by nabobtnat a zdeformovat se. Použijte prachovku nebo hadřík se speciálním přípravkem na dřevo (třeba Pronto).

  • 3.

    Vertikální žaluzie

    Autor: Luxaflex

    Mnoho z nás je má zřejmě zaškatulkovány jako stínění z kanceláří a konferenčních místností, ale při volbě správné barvy a provedení umí být velmi elegantní. Zkuste neutrální šedou, příjemnou béžovou nebo něžnou krémovou. Skvěle ale budou vypadat i tlumená růžová, zelená nebo žlutá. Hodí se spíše do klasických nebo moderních minimalistických prostor.

  • 4.

    Plisé žaluzie

    Autor: Sun System

    Řadí se do kategorie žaluzií, ale vypadají spíše jako rolety. Mají podobně širokou možnost dekorů a jejich obrovskou výhodou je, že se dají stahovat nejen shora dolů, ale i zdola nahoru. Hodí se tak třeba do přízemních bytů nebo rodinných domů s okny do ulice, kde vhodně zajistí soukromí, ale zároveň neuberou světlo. Zkrátka nastavíte si je přesně tak, jak zrovna potřebujete. Oceníte je zejména v koupelně, ale třeba i v dětském pokoji, kde lze využít barevnou a vzorovou variabilitu pro doladění.

  • 5.

    Klasické látkové rolety

    Autor: Adrems

    Vyrábějí se zpravidla z tužších, proti špíně poměrně dobře odolných textilií. Můžete je barevně skvěle sladit s interiérem (skvěle vypadají zejména neutrální barvy a zemité tóny). Pokud zvolíte zatemňovací látku, směle nahradí zatemňovací závěsy. Jsou však méně flexibilní než plisé a jsou hůře regulovatelné než klasické žaluzie.

  • 6.

    Římská roleta

    Autor: Möbelix

    Římské neboli řasící se rolety jsou něco mezi závěsem a klasickou roletou. Jsou velmi elegantní a hodí se do romanticky či rustikálně zařízených obydlí. Na rozdíl od klasické rolety fungují na principu skladů látky, které se buď skládají směrem nahoru, nebo rozkládají směrem dolů. Mohou být více či méně řasené, z průsvitné nebo hustší látky a některé mají i mašličky. Ideální pro milovníky zdobnějších stylů. Přesvědčte se sami v následujícím videu.

     

  • 7.

    Duoroleta

    Autor: Havlovci

    Stále oblíbenější typ rolet, který umožňuje regulaci světla i při úplném stažení. Říká se jim také zebra rolety nebo rolety „den a noc“. Roletu střídavě tvoří pruhy průsvitné a neprůsvitné látky, které se mohou a nemusí různě překrývat. Při plném překrytí roleta brání prostupu světla, v ostatních případech prochází denní světlo přes průsvitnou textilii. Roleta je tak velmi praktická a supluje klasické žaluzie. Navíc vypadá velmi esteticky.

  • 8.

    Bambusové rolety

    Autor: Floorwood

    Pro příznivce přírodních materiálů a exoticky vyhlížejících interiérů jsou jako stvořené bambusové rolety. Připomínají asijské rohože a na oknech vypadají velmi příjemně. Nevýhodou však je, že kvůli jejich struktuře s nimi nedosáhnete plného zatemnění. 

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

Lubica258: Rolety jsme si na okna pořídili hned, jak nám je firma namontovala, ale zapomněl jsem na střešní okna. Myslel jsem, že nebudou potřeba, protože dovnitř střešním oknem není vidět, ale zapomněl jsem na slunce. V pokojích bylo jak ve skleníku, tak jsem hnd ještě první rok, co jsme tu bydleli, objednal plissé rolety na střešní okna z https://www.zebra-shop.cz/stresni-plisse-zebra/ a namontoval jsem je a je to s nimi mnohem lepší .

(28. 12. 2023 05:58)

koliaska: Díky mockrát za článek. Něco takového bychom doma potřebovali. Myslíte, že mohou mít podobný efekt třeba i klasické žaluzie do oken? Osobně bych doma asi chtěla spíše žaluzie než rolety. Přemýšlela jsem i nad tím, jestli si je nenechat udělat na míru třeba od http­s://ww­w.sp­rava­oken­.cz/za­luzie-na-miru/ Myslím si, že to by mohlo mít smysl.

(19. 12. 2022 22:36)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy