Na mysli máme třeba spodní polici pod deskou na ukládání časopisů, knih nebo pletení. Nebo jsou to zásuvka či úložný prostor pod deskou, kam lze schovat, co chcete, aby bylo po ruce, ale ne přímo na očích: ovladače nebo dětské hračky. Taková schovka poslouží i jako provizorní minibar.

Konferenční či odkládací?

To záleží jen na vás. Pokud tíhnete ke klasickému pojetí interiéru, zřejmě nedáte dopustit na konferenční stolek. Nabízí dostatek místa na odkládání, bývá robustnější, což poskytuje lepší stabilitu, a nehrozí tak například vylití sklenky vína. Seženete ho jak v moderní, tak rustikální variantě, takže není problém ho přizpůsobit konkrétnímu stylu bydlení.

Fotogalerie
52 fotografií

Hitem posledních let jsou však jednoznačně odkládací stolky. Plní nejen přídavnou funkci bočního stolku vedle pohovky, ale doplňují například i křesílka, nebo dokonce konferenční stolky nahrazují. Většinou ve dvojici nebo trojici a je jen na osobním vkusu, zda zvolíte set stolků ve stejném designu lišících se jen velikostí nebo tvarem nebo se rozhodnete kombinovat různá provedení a styly (např. kovový a dřevěný, odkládací stolek a taburet, skandinávský a etno styl apod.).

Trendy

Aktuálně jsou trendy kulaté konferenční stolky z masivu či kovové s dřevěnou nebo mramorovou deskou. Oblíbené jsou také odkládací trojnožky s deskou, která plní i funkci odnímatelného podnosu. A v neposlední řadě kovové koše s víkem, které mohou zároveň sloužit jako odkládací prostor. Díky vzdušné spodní konstrukci působí lehce, a svědčí tak zejména menším místnostem.

Co se týče barev, kovovým konstrukcím vévodí černá a zlatá, dřevu pak světlé odstíny borovice, jasanu a dubu nebo čokoládové tóny ořechu. Mramorové desky bývají nejčastěji bílé, černé nebo zelené.

Tipy, jak si vybrat konferenční stolek

V spolupráci se značkou Westwing jsme sestavili žebříček kritérií, podle nichž byste měli při výběru stolku postupovat.

1. Definujte své potřeby. Odpovězte si na základní otázky: Máte malý, nebo prostorný obývací pokoj? Chystáte se doplnit prostor o další stolky, nebo preferujete jeden větší konferenční stolek? Snáze tak vyberete velikost nábytku.

2. Zadejte preferovaný styl. Má stůl splývat se zbytkem aranžmá, nebo naopak kontrastovat jako prvek eklektického interiéru? Odpověď na otázku vám pomůže zvolit jeho vzhled podle vašich preferencí.

3. Vyberte vhodné materiály. Sklo, přírodní dřevo nebo třeba módní stolek s mramorovou deskou na zlatém kovovém podstavci? Dřevo je nadčasová stálice, kov či mramor dodají šmrnc a eleganci. Který materiál nejvíce sedne vašemu prostoru i stylu života?

4. Promyslete funkčnost. Minimalistický kousek, nebo praktický s úložným prostorem? Zamyslete se nad tím, zda vám jde čistě je o odkládání sklenek a jeden dekorativní předmět uprostřed, nebo potřebujete v obýváku místo pro uložení nezbytných věcí, jako jsou dálkové ovladače, noviny či svíčky.

5. Vyberte si správné doplňky. Rámečky s fotografiemi blízkých, čerstvé květiny ve váze nebo designový svícen v kombinaci s vašimi oblíbenými knihami budou na stole dobře vypadat a dodají celkovému dojmu vytříbený charakter.