Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Co s volným pokojem, když děti vyletí z hnízda?

/
  • (iStock)
    20. listopadu 2022 ● 06:00

    Máte už velké děti, které se osamostatnily, a přemýšlíte, jak využít jejich pokoj? Pokud se ho chystáte zachovat jako příležitostné útočiště pro potomka, vězte, že stejně je na tom skoro polovina rodičů. My však společně s psycholožkou radíme rekonstrukci.

    Odchod dětí z domova je pro rodiče velkou změnou a chvíli trvá, než se s ní vyrovnají. Určitě není nic proti ničemu držet zpočátku bývalý dětský pokoj v nezměněném stavu a dát tím dítěti pocit, že se může případně vrátit, kdyby bylo nejhůř. Nicméně v okamžiku, kdy dítě začíná žít svůj vlastní život, má vážný partnerský vztah nebo zakládá rodinu, by měli rodiče zvážit rekonstrukci dětského pokoje a jeho přestavbu například na pracovnu nebo hostinský pokoj. Vést společenský život je v tomto věku důležité,“ objasňuje klinická psycholožka Danuše Jandourková. Změna je přece život a vy volnou místnost můžete znovu prakticky využít a mít z ní radost. Chcete inspiraci? Pojďte se s námi podívat, na co podle letošního výzkumu Asociace českých stavebních spořitelen Češi nejčastěji dětské pokoje mění.

  • 1.

    Pokoj pro hosty

    Většina rodičů dospělých dětí, které už vylétly z hnízda, předělá jejich království na hostinský pokoj. Co v něm nesmí chybět? Dostatek míst na spaní (počítá se, že vaše děti budou mít děti – šikovné jsou proto rozkládací a vysouvací postele), úložné prostory a nezapomeňte ani na pohodlné sezení.

  • 2.

    Pracovna

    Klid na práci doma mnoho z nás postrádá, proto se z dětského pokoje může stát vaše nová pracovna. Tu lze kombinovat i s příležitostným hostinským pokojem, stačí přidat rozkládací pohovku či křeslo.

  • 3.

    Druhá ložnice

    Těšíte se, že vás už nebude budit partnerovo převalování a chrápání? Je to tak, druhým nejčastějším využitím bývalého pokojíku vašich ratolestí je samostatná ložnice. Jeden z páru by si ale u sebe měl nechat dvoulůžko, jistě bude občas potřeba.

  • 4.

    Šatna nebo sklad

    Přídavný rohový díl PAX se 4 policemi, 3600 Kč, IKEA
    Autor: archiv firem

    Konečně můžete mít opravdu velké úložné prostory. V šatně či komoře jsou nejdůležitější šikovné regály, police, štendry, ramínka a zásuvkové díly. Hodit se bude i zrcadlo a nějaký ten odkládací a sedací kousek nábytku.

     

    Sháníte nábytek do volného pokoje? Vybírejte za skvělé ceny na našem Bazaru Blesk!

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Bydlení. V tištěné či elektronické podobě si ho můžete objednat v našem iKiosku.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Ochutnávka z časopisu Blesk Bydlení 11/2021. Czech News Center

     

     

     

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy