Chystáte se domů, za oknem vytopené kanceláře vidíte podzimní déšť a sychravo a vám se nechce do té zimy a říkáte si, že doma budete mít po celém dni nepřítomnosti vlezlou zimu? A co kdybyste si na telefonu nastavili v každém pokoji jinou teplotu a než se vrátíte z práce, bude všude vyhřáto, jak to máte rádi a ještě si ohřejete vodu a den zakončíte teplou lázní. Zní vám to jako příběh z budoucnosti?

Fotogalerie
4 fotografie

Chytrý termostat

Pokrok chytrých domácností se dostal už i k vytápění a prostřednictvím aplikace v mobilu opravdu můžete kompletně ovládat nejen vytápění, ale i ohřev vody. “Chytrý termostat” má celou řadu výhod a jeho největší benefitem je, že ušetří až 25 % energie, protože otopný systém spouští pouze tehdy, když je někdo skutečně doma. “V době, kdy lidé často mají pružnou pracovní dobu nebo nárazově pracují z domova můžete starosti o vytápění pustit z hlavy. Již nemusíte pokaždé když neočekávaně přijdete domů upravovat program vytápění. Regulace se přizpůsobuje přímo vám a členům vaší domácnosti tak, aby byl vždy splněn požadovaný tepelný komfort při minimálních provozních nákladech,” vysvětluje specialista na tepelná čerpadla a plynové kotle společnosti Bosch Termotechnika Ing. Robert Bicek.

Každý pokoj, jiná teplota

Pro každou místnost je vhodná jiná teplota. V ložnici je lepší mít nižší teplotu, ve které se vám bude příjemněji spát. Naopak koupelna nebo obývací pokoj snesou teplotu o něco vyšší. Jak teplotu regulovat? Pokud máte kotel nebo tepelné čerpadlo, můžete využít mechanický nebo digitální termostat, který měří teplotu v domácnosti a dává pokyn spínači pro topení. Neumí ale nastavit rozdílné teploty v jednotlivých pokojích. V rámci chytré domácnosti dokáže mít v každé pokoji jinou teplotu. Přes termostatické hlavice můžete dálkově v mobilním telefonu nastavit požadovanou teplotu pro každou místnost. Nepotřebujete k tomu ani venkovní čidlo, protože aplikace si bere informace o počasí z aktuální předpovědi v mobilu a podle toho teplotu v domácnosti upraví.

Moderní domácnost

Pokud se rozhodnete ovládat teplo domova pomocí telefonu, můžete využít i další výhody, které nabízí. Když už aplikaci máte, můžete v ní registrovanému produktu prodloužit záruku a nastavit si hlídacího psa pro servisní prohlídky. Navíc ovládání přes telefon nabízí možnost připojení se instalatérovi přes vzdálený monitoring. Jak to funguje? Instalatér hlídá všechny prohlídky a navíc vidí případné chybová hlášení a může jet na servis už připravený a vybavený správnými náhradními díly, což vám ušetří čas, nervy i peníze.