Když už venku mrzne, je na řešení nefungujícího topení pozdě, proto nezapomeňte před tím, než začnete topit, zkontrolovat nejen kotel, ale i radiátory. Nevíte, jak na to? Poradíme vám!

Kontrola před sezonou: Na co se zaměřit?

Nejprve se přesvědčte, v jaké jsou radiátory kondici. Zkontrolujte, že na jejich spodních hranách ani pod nimi nejsou rezavé stopy, které by prozrazovaly únavu materiálu. V lepším případě jde o těsnění, které je třeba vyměnit, v horším to může být prasklé či prorezlé těleso. „Rozhodně nedoporučuji snažit se radiátor opravovat. Závada se brzy projeví znovu, a pokud najdete závadu u jednoho, je pravděpodobné, že se roky služby podepsaly na všech a že se přiblížil konec jejich životnosti,“ říká Martin Preclík ze společnosti KORADO.

Pozor na vlhkost

Pozor na to, že když na radiátor pravidelně odkládáte vlhké oblečení, zvyšujete tak riziko jeho koroze, což může negativně ovlivnit životnost zařízení,“ upozorňuje odborník. Raději používejte sušáky určené pro radiátory, díky kterým si dosušíte potřebné svršky, ale zároveň nenarušíte proudění tepla místností.

Výměna radiátoru vám ušetří peníze

Pokud máte podezření, že se blíží konec životnosti vašich radiátorů, nastal čas na jejich výměnu. A věřte, že v důsledku ušetříte. „Například jednoduchou výměnou starého litinového radiátoru za nový deskový, lze ročně ušetřit na vytápění dvacet až třicet procent, jelikož dříve obvyklé litinové článkové radiátory v porovnání s moderními deskovými topnými tělesy obsahují až trojnásobný objem vody a tím pádem je i tepelná setrvačnost těchto těles výrazně vyšší,“ uvádí odborník. „Nové moderní radiátory lze bez problému kombinovat se všemi zdroji tepla, včetně tepelných čerpadel a plynových kondenzačních kotlů.

Odvzdušnění radiátoru je snadné. Jak na to?

Odvzdušnění radiátoru není nic složitého, provádět byste jej však měli nejen před začátkem topné sezony, ale i v jejím průběhu. Doporučuje se začít od nejníže umístěných radiátorů a skončit u těch nejvýše instalovaných, u jednopodlažních domácností to zpravidla bývá koupelnový žebřík. Vzduch z topných těles vypusťte otočením odvzdušňovacího ventilu doleva. Ventil uzavřete ihned, jakmile přestane syčet unikající vzduch a z ventilu začne kapat voda.

Čištění je důležité

Důležité je radiátory také vyčistit, aby se odstranila prachová vrstva, která se v nich přirozeně tvoří v průběhu celého roku. Nečistoty, které se usazují v plochých i žebrových radiátorech, obsahují velké množství částečně rozloženého organického materiálu, což může v kombinaci s teplem způsobovat výrazné zhoršení kvality vzduchu v interiéru. Vrstva prachu navíc pohlcuje teplo a snižuje výkon tělesa, jejím důsledným odstraněním zlepšíte přenos tepla a proudění teplého vzduchu.

Článek vyšel v časopise Blesk Bydlení. V tištěné či elektronické verzi si ho můžete pohodlně objednat z domova v našem iKiosku.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z časopisu Blesk Bydlení 10/2022 Czech News Center