Na to se zaměřily Královny pořádku Lucie Kocman a Pavlína Štefanová z projektu O domovē, který vysílá internetová televize Mall.tv. „Dětské pokoje jsou oproti jiným místnostem v domě specifické,“ vysvětluje úvodem Lucie. „Slouží totiž jako ložnice, studovna, herna i šatna. A to všechno se musí vejít na pár metrů čtverečních,“ doplňuje ji Pavlína. Pokoj, který dámy tentokrát dostaly na starost, patří osmileté žačce druhé třídy, která má dva mladší bratry, o to víc je pro ni důležité útočiště, kam se před otravnými sourozenci může schovat. Místnost je zařízena stolem s kancelářskou židlí na kolečkách, postelí s úložným prostorem, šatní skříní, dvěma knihovnami a věšákem.

Fotogalerie
18 fotografií

Ve skříni, v policích, pod postelí i na stole bylo vše před zásahem Královen (učení, oblečení, hračky i výtvarná díla) naskládáno ledabyle a část věcí zabírala i podlahu. Lucie s Pavlínou však už znaly řešení. „Pokoj musíme rozdělit na jednotlivé zóny: studijní, spací, kreativní, herní a šatní. Hračky, oblečení a další její nezbytnosti je nutné uspořádat tak, aby měly své místo a aby holčička věděla, jak a kam je uklízet,“ vysvětluje Pavlína. 

Místo na učení i hru

Dámy uplatňovaly postupy, které znáte z předchozích dílů. Prostor vyklidily a po konzultaci s malou klientkou vytřídily nepotřebné věci. Z psacího stolu odstranily všechno, co může holčičku rozptylovat při učení, a sešity a učebnice umístily do pořadačů, aby byly po ruce. Slečna je nadšená výtvarnice, a tak jistě ocení kreativní vozík, ve kterém má všechny potřeby pro svou tvorbu. Ten Lucie a Pavlína zaparkovaly vedle psacího stolu, aby nebyl v zorném poli třeba při psaní úkolů nebo on-line výuce. Před postelí vznikla zóna na hraní, kterou dámy ohraničily příjemným tyrkysovým kobercem na protiskluzové podložce. Hračky uspořádaly částečně v organizérech, které umístily do šuplíku pod postel a částečně do jedné z knihoven, kde z nich vytvořily úhledná hnízda v ladících barvách. „Barevný systém děti baví a snadno se podle něj naučí uklízet. Prostě vědí, kam uložit žluté věci, kam modré a podobně,“ vysvětluje matka tří dětí Pavlína, které se tento způsob v praxi velmi osvědčil.

Jak si Královny pořádku poradily s uspořádáním šatní skříně a pracovního stolu nebo jaké barvy jsou ideální do dětského pokojíčku, se dočtete v aktuálním vydání časopisu Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku.