V dalším dílu seriálu se Královny pořádku Pavlína Štefanová a Lucie Kocman z projektu O domovē věnovaly obývacímu pokoji, kde by měla panovat příjemná a uvolněná atmosféra. Chaotický obývák s jídelnou čtyřčlenné rodiny se po jejich zásahu změnil v harmonické místo, kde mají svůj prostor na práci a zábavu dospělí i děti. Prozradíme vám, jak postupovaly, i jejich tajné fígle. Necháte se inspirovat?

Fotogalerie
5 fotografií

Zklidnění dynamiky

Světlý prostorný obývák obehnaný terasou byl zařízený množstvím polic a okenních parapetů, které majitele lákaly k odkládání věcí. Byly proto plné knih, různých dekorací, pokojových rostlin v barevně nesourodých květináčích a hraček. Jako vždy muselo jít nejdřív všechno ven. Dámy věci roztřídily, některým našly jiné umístění mimo obývák a těm, co zbyly, daly nový řád. Police už nebyly zaplněné po celé své ploše, což celou místnost provzdušnilo. Dekorační předměty uspořádaly do takzvaných hnízdeček. Zmizely navíc obrazy s dynamickými tvary a kontrastními barvami a nahradila je díla v jemnějších, pastelových tónech. Příjemnějšímu pocitu z celé místnosti pomohlo i otočení jídelního stolu o devadesát stupňů. V původní poloze totiž blokoval vchod na terasu a neumožňoval volný pohyb strávníků.

Logické členění

V obývacím pokoji se běžně setkává celá rodina. Rády si zde hrají a tvoří děti, které si zabraly veškerý prostor mezi sedačkou a televizí, ale zároveň tu v době pandemie museli pracovat dospělí, kteří po náročném dni chtěli odpočívat v příjemném prostředí. Lucie s Pavlínou proto pokoj uspořádaly tak, aby se rodina navzájem neutlačovala. Po přerovnání knihovny u kuchyňské linky se pod ní uvolnil pult, kde dámy vytvořily kávový koutek, čímž odlehčily malé kuchyňce. Otočený stůl poskytuje přes den místo pro práci. U klavíru pak logicky vznikl hudební koutek s kytarou zavěšenou na stěně a sbírkou gramodesek a tematicky zaměřených knih na policích. Největší změnou prošel prostor před pohovkou, kterému kralovaly děti. „Oblíbeným hračkám a hrám jsme vyhradily skříňku pod televizí,“ popisuje Lucie. „Věci jsme zorganizovaly podle barev, neboť takový systém je pro děti pochopitelný a rády podle něj uklízejí,“ doplňuje Pavlína. Výtvarné potřeby uložily do vozíku v rohu u okna, kde je hodně přirozeného světla. Tím zároveň uvolnily druhé dveře na terasu.

Jaké další tipy nám Lucie a Pavlína poradily a na jaké odstíny a tvary vsadily? Tuto a další proměny můžete zhlédnout v rámci seriálu Královny pořádku, který vysílá internetová televize Mall.tv od konce dubna každý čtvrtek.

Více se dozvíte také v časopise Blesk Bydlení. Aktuální vydání seženete na novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.