Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

1. díl seriálu Vybíráme dveře: Jak se zorientovat v nabídce?

/
  • Při výběru interiérových dveří máte na výběr z celé řady designů. Nejčastější je dekor dřeva, ale můžete mít také dveře ve vzhledu betonu či břidlice.
    Při výběru interiérových dveří máte na výběr z celé řady designů. Nejčastější je dekor dřeva, ale můžete mít také dveře ve vzhledu betonu či břidlice. (Hörmann)
    1. září 2021 ● 06:00

    Otevřené prostory bez dveří jsou možná moderní, ale ne zrovna praktické. Bez interiérových dveří se v bytě neobejdeme. Pokud stavíte či rekonstruujete a vybíráte nové, pojďte se s námi podívat, co radí odborníci.

    Vnitřní dveře nemají za úkol pouze oddělovat jednotlivé místnosti, ale také omezují šíření hluku v bytě. Proto je důležité se při jejich výběru řídit nejen vzhledem. Do klidových částí domu, jako jsou ložnice, pracovna nebo dětský pokoj, je vhodnější zvolit dveřní křídlo s plnou výplní, které hluk v bytě izoluje nejlépe. Naopak do tmavých místností bez oken jsou ideální prosklené a celoskleněné dveře. Určujícím kritériem při výběru konkrétních dveří by měla být kvalita jejich provedení. „Důležitá je především dveřní výplň, která má vliv jak na pevnost dveří, tak na jejich zvukově izolační vlastnosti. Z toho důvodu příliš nedoporučuji voštinovou výplň, kterou tvoří tvrzený papír. Ideální je dřevotříska plná nebo dutinková. Zapomínat bychom při výběru neměli ani na kvalitu detailů, jako jsou kování, panty a kliky,“ vysvětluje Pavel Hajný ze společnosti VEKRA.

     

    Podle jakých dalších kritérií vybírat?

  • 1.

    Podle dispozice

    Autor: VEKRA

    Při výběru dveří a zárubní se většina z nás zaměřuje hlavně na vzhled, tedy barvy či dekor a jejich soulad s podlahou a nábytkem. Dveře však mohou nejen dobře vypadat, ale měly by mít i správnou funkci, a tou rozhodně není jen otevírání a zavírání. Mohou být odolné vůči nejrůznějším vlivům od nárazů přes zvýšenou vlhkost až po požár. Vzhledem k tomu, že se v bytě jedná o významný designový a funkční prvek, jehož pořízení navíc něco stojí, zaslouží si výběr dveří patřičnou pozornost.

     

    Při volbě klasické otočné nebo posuvné varianty dveří by hlavní slovo měla mít dispozice místností. V menším bytě, kde je škoda každého nevyužitého místa, nebo tam, kde se v rohu potkávají dvoje dveře, se nabízí varianta posuvných dveří. Ty mohou zajíždět do pouzdra zabudovaného přímo do zdi nebo může dveřní křídlo jezdit po garnýži či pojezdové liště nade dveřmi.

  • 2.

    Podle způsobu otevírání

    Autor: JAP Future

    Otočné dveře jsou nejběžnějším typem z pohledu otevírání a při jejich výběru musíme myslet i na výběr zárubní. Klasické obložkové zárubně bývají v současné době stále častěji nahrazovány minimalističtěji pojatým řešením bez viditelných obložek – skrytými zárubněmi, které srovnávají dveřní křídlo do jedné roviny se stěnou.

     

    Dveře zasouvající se do stavebního pouzdra nabízejí opravdu maximální úsporu místa. Stavební pouzdro je tvořeno průchozím otvorem a ve stěně zabudovanou plechovou kapsou, do které dveřní křídlo zajíždí. Na výběr jsou i dvoukřídlé varianty. Dveře posuvné po stěně se pohybují po kolejnici kotvené nad dveřním otvorem. Některé typy posuvných systémů lze umístit i nad stávající zárubeň s obložkou, aniž by se musela vybourávat.

  • 3.

    Podle umístění

    Autor: SOLODOOR

    Zvlášť v menších bytech si dejte pozor, ať nenaplánujete dveře do rohu místnosti tak, že bude klika při jejich otevírání narážet do zdi. U toalet a malých koupelen je pak třeba dbát na to, aby jejich otevírání vždy směřovalo ven z místnosti pro případ, že by se uvnitř stala nehoda. Ve stísněnějších prostorech vás spousty problémů zbaví použití posuvných dveří. Dveřní křídlo může plynule zajet po pojezdové liště a z velké části se schovat do zabudovaného pouzdra.

     

    Posuvné dveře lze zvolit i v případě, kdy chystáte jen menší rekonstrukci a neplánujete zásah do příček. Dveře pak kloužou po pojezdové liště či garnýži na stávající zdi. Vzhledem k typu otevírání a zavírání je tento typ dveří přirozeně bezbariérový. A hlavně se nebojte, dávno už neplatí, že posuvné dveře vypadají jako nevzhledná harmonika. Výrobci nabízejí i luxusní a elegantní dveřní křídla, která jsou dostupná v téměř všech běžných dekorech. Lze tedy snadno sladit design otočných a posuvných dveří v jednom bytě. S moderními posuvnými dveřmi lze lehce manipulovat, neboť mají kování uzpůsobené do podoby madel či mušlí a odlehčenou konstrukci.

  • 4.

    Podle speciálních vlastností

    Autor: SAPELI

    Všechny dveře u vás doma mohou vypadat úplně stejně, přesto se budou lišit. Dveře do koupelny či kuchyně by měly být odolnější, neboť budou dlouhodobě čelit vyšší vlhkosti, v důsledku které by se běžné dveře zakrátko zkroutily či jinak zdeformovaly, o vlivu působení kapek vody na povrchovou úpravu ani nemluvě. Například výrobce SOLODOOR nabízí u všech svých modelových řad dveří provedení KLIMA I, které je do místností s možnou vyšší vlhkostí ideálním řešením. „Úprava KLIMA navíc skvěle eliminuje rozdíly v teplotě a vlhkosti mezi místnostmi. Třída KLIMA II si poradí i s dvacetistupňovým rozdílem v teplotách nebo 50% rozdílem ve vlhkosti,“ upřesňuje Martin Dozrál, generální ředitel společnosti.

     

    Mění se i tvar dveří a zárubní. Na popularitě získává tzv. bezfalcové provedení, v němž při zavřených dveřích křídlo zapadá do zárubně a vytváří jeden elegantní celek. Opakem je klasické falcové provedení, to dveře přiléhají k zárubni a jemně vystupují do prostoru. Výrobci nabízejí také více provedení dveřních hran – od elegantních oblých přes trendy šikmé až po pravoúhlé. Skrytou součástí dveří může být mechanický práh, který se při zavření automaticky vysune a utěsní mezeru mezi podlahou a spodní hranou dveří. Takové dveře pak poskytují dokonalou zvukovou a tepelnou izolaci.

  • 5.

    Podle povrchového materiálu

    Autor: VEKRA

    Pavla Hajného ze společnosti VEKRA jsme se zeptali, jaký materiál povrchu dveří by doporučil. „Obecně nelze říci, že by některé materiály byly pro interiérové dveře vhodnější, záleží vždy na preferenci účelu. Pro běžné potřeby se dobře hodí třeba CPL laminát, který je barevně stálý, odolný proti poškození i nečistotám a dobře se udržuje. Navíc umožňuje napodobovat řadu různých materiálů – od tradičního dřeva přes kámen až po méně obvyklé druhy, jako je například lněná tkanina u našich dveří FUTURE. Elegantní alternativou jsou dveře lakované, které nabízejí příjemný vzhled, ale i dlouhou životnost a odolnost proti poškrábání. Lak na dveřích VEKRA se nanáší ve čtyřech vrstvách s mezikrokem broušení. Následně se vytvrzuje pomocí UV záření, aby si zachoval stálobarevnost. Lakované dveře dodáváme s matným povrchem, aby na nich nebyly vidět otisky prstů.“

  • 6.

    NÁŠ TIP: Vybírejte on-line

    Autor: SOLODOOR

    Díky vizualizaci dveří SOLODOOR ve vašem interiéru můžete předem zjistit, jak budou které dveře u vás doma vypadat. Stačí do aplikace nahrát fotografii pokoje a následně měnit dveře za modely z široké nabídky firmy – s prosklením nebo bez, v různých barvách i dezénech. A pokud teprve stavíte, můžete si vybírat podle modelových fotografií, u nichž lze měnit nejen model dveří, ale i barvu stěn a podlahy.

     

    Tento článek vyšel v časopise Blesk Bydlení. V aktuálním čísle se dočtete, jak zařídit pokoj pro dítě v každém věku nebo jak vypadá španělský dům zpěvačky Terezy Kerndlové. V tištěné či elektronické verzi si ho můžete pohodlně objednat z domova v našem iKiosku ZDE.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy