Domácí vinotéky jsou v poslední době značně oblíbené. Těžko soudit, zda je to i kvůli pandemii, ale důvodem je bezesporu fakt, že přibývá milovníků vína, kteří se snaží zajistit svým lahvím ideální skladovací podmínky. Vinotéka zajistí, že víno bude mít v čase servírování ideální teplotu – ani o stupeň více, ani o stupeň méně.

Fotogalerie
8 fotografií

Velký výběr

Mohlo by se zdát, že vinotéka nabízí stejné služby jako chladnička jen s rozdílem teplot. U nižších kategorií vinoték je to v podstatě tak, protože bývají spíše jednozónové, tedy mají stejnou teplotu v celém vnitřním prostoru. Luxusnější kousky jsou dvou- a vícezónové. Postarají se tak o ideální teplotu jak pro bílé víno vyžadující nižší teploty, tak pro víno červené, které má raději teploty vyšší, případně pro další typy vín.

Funkce

Při výběru vinotéky se kromě základních vlastností, jakými jsou rozměr nebo kapacita, zaměřte také na funkce, jimiž spotřebič disponuje. Moderní vinotéky lze ovládat přes mobilní aplikaci. Praktické jsou vnitřní osvětlení, přehledný LED displej, skleněné dveře s UV filtrem, zámek – vhodný nejen pro nezletilé děti. Vinotéka může nabídnout také superchlazení, které umožní, aby teplota vína uvnitř lahví dosáhla rychleji optimální hodnoty, nebo funkce, které udržují ve vnitřním prostoru neustále čerstvý vzduch či odstraňují bakterie. Kvalitní vinotéka je zároveň vybavena antivibračním systémem, který pomáhá zajistit vínům maximální pohodlí.

Správné teploty pro konzumaci

  • Červené           15–18 °C
  • Bílé a růžové      7–12 °C
  • Perlivé               8–10 °C
  • Šumivé                5–7 °C

Jak vybírat? 

Ujasněte si, jaký počet lahví potřebujete uskladnit. Pokud máte rádi jen jeden druh vína, není třeba řešit zóny. Důležitými faktory jsou velikost prostor a to, zda se u vás doma uplatní spíše spotřebič vestavný nebo spíše ten volně stojící. Při výběru nepodceňte energetickou náročnost – vinotéka bude ve většině případů stejně jako chladnička v provozu nonstop. Právě protože je vinotéka zapnuta stále a bývá obvykle součástí obývacích pokojů, zohledněte také parametr hlučnosti. Až budete znát tyto základní požadavky, pak už bude rozhodovat pouze cena, která se pohybuje od 5000 Kč za základní vinotéky až po 60 000 Kč a více za opravdu luxusní a výkonné spotřebiče.