Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Aby okna dlouho a dobře sloužila. Tipy odborníka pro jarní mytí i údržbu

/
  • Nejčastější chybou při mytí oken je, že zapomínáme na rámy.
    Nejčastější chybou při mytí oken je, že zapomínáme na rámy. (archiv firem)
    13. dubna 2021 ● 06:00

    Při pohledu na špinavá skla si vybavíme hned celou řadu činností, které bychom dělali raději. Pravidelné mytí a správná údržba oken jsou ale přitom důležité pro jejich bezproblémové fungování, a dokonce prodlouží jejich životnost! Ukážeme vám, jak na jaře o okna správně pečovat.

    Mytí oken rozhodně nepatří k nejpopulárnějším činnostem v domácnosti. Té práce, než si jarní azurovou oblohu budeme moct prohlédnout skrz čisté sklo! I to nejkvalitnější okno ale potřebuje vhodnou a pravidelnou péči. Znáte ty nejdůležitější zásady jejich správného mytí? „Okna doporučuji čistit alespoň dvakrát ročně, ale protože slunce může například pyl nebo prach do plastového okenního profilu doslova zapéct, je dobré otírat plastové rámy vlhkým hadrem i častěji. Nikdy okna nečistěte nasucho, aby je prach nepoškrábal, a ze stejného důvodu nepoužívejte ani abrazivní prostředky, drsné houbičky nebo agresivní chemikálie,“ upozorňuje Ing. Pavel Kašpar, manažer montáží oken VEKRA. Zvolený přípravek na čištění oken raději nejprve vyzkoušejte na skrytém místě, zjistíte, jestli je vhodný a povrch nepoškodí.

    Okna v kondici ve čtyřech krocích – čtěte dál!

  • 1.

    Důkladné umytí

    Na rámy, křídla i zasklení stačí při běžném znečištění vlažná voda se saponátem, hadr, čistič skel a hadřík na vyleštění. Ideální je okna umývat, když je venku teplota +5 °C a vyšší, to totiž čisticí prostředky fungují nejlépe. Pokud ještě úřadují nějaké ty ranní mrazíky, pak alespoň k mytí oken nepoužívejte horkou vodu, aby zasklení neprasklo.

  • 2.

    Kontrola těsnění

    Nezapomínejte na čištění odvodňovacích otvorů v dolní části okenního rámu a údržbu těsnění – ošetřete ho glycerinem nebo silikonovým olejem. Čas od času vyzkoušejte pružnost těsnění. Po zmáčknutí by se mělo vrátit do původního tvaru. Pokud tomu tak není, pak je čas ztrouchnivělé nebo poškozené těsnění vyměnit.

  • 3.

    Promazání kování

    Důkladnou péči určitě věnujte kování, na které se při mytí oken často zapomíná. Jednou za rok promažte všechny čepy a pohyblivé části silikonovým olejem nebo olejem na šicí stroje, trochu kápněte také do vyznačených míst po obvodu kování. Následně několikrát okno otevřete a zavřete. Olej se tak dostane, kam má. Pokud někde okna drhnou, pak bude potřeba je seřídit, což s návodem od výrobce zvládne i laik.

  • 4.

    Péče o dřevěné rámy

    Děsí vás už dopředu představa pracného natírání dřevěných oken? Péče o ně ale ve skutečnosti není žádná věda! „Povrch dřevěných oken je třeba dvakrát do roka ošetřit speciálním balzámem. To často vyvolává dojem, že je bude nutné složitě odmontovat, natřít štětcem a zase vsadit zpět,“ uvádí odborník VEKRA Pavel Kašpar. „To ale není tak úplně pravda, na montování i na štětec můžete klidně zapomenout. Stačí dřevěné rámy a křídla po umytí přetřít houbičkou namočenou v doporučeném balzámu, který zacelí mikrotrhliny po zimě a celkově oživí lazuru.“ Přípravek nanášejte v teplotním rozmezí +5 °C až +20 °C a mimo přímé slunce.

     

    Pravidelné mytí a správná péče o okna tak nejsou jenom nepříjemnou povinností, ale přímo nezbytností, která by měla být součástí každého správného jarního úklidu. Odměnou vám budou bezproblémová funkčnost a dlouhá životnost vašich oken.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy