Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jaké jsou nejčastější mýty o bydlení? Zeptali jsme se designérky Gabriely Hámové

/
  • Růžová nepatří jen do dětského pokoje. A dokonce se může kombinovat s červenou.
    Růžová nepatří jen do dětského pokoje. A dokonce se může kombinovat s červenou. (archiv Dulux)
    7. dubna 2021 ● 06:00

    Známé designérce Gabriele Hámové jsme položili otázku, s jakými předsudky se při navrhování interiérů nejčastěji setkává. Uvedla čtyři věci, které musí svým klientům vyvracet, a my k nim ještě dvě přidali.

    Designérka Gabriela Hámová
    Autor: archiv designérky

  • 1.

    Stůl musí být u okna

    Asi typickým mýtem, se kterým se setkávám, je, že pracovní stůl musí být u okna a nejlépe tak, aby k němu uživatel seděl natočený levým bokem (je-li pravák), aby si při psaní nestínil…

     

    Jistě, dříve to určitě platilo. A dnes je to sice stále ideální, ale jen pokud je oním uživatelem spisovatel. A i to bych zpochybnila. V době, kdy většinou všichni píšou na počítači, jsou naše doporučení na umístění psacího stolu zcela odlišná a závisejí na spoustě různých faktorů (dispozici interiéru, chodu domácnosti atd.).

  • 2.

    Dřevo nepatří do koupelny

    Lidé si stále ještě myslí, že dřevěné podlahy nemohou být na podlahovém topení a že dřevo nepatří do tzv. „mokrých provozů“, jako jsou koupelny a kuchyně. Omyl! Jednu takovou podlahu i dřevěnou desku pod umyvadly v koupelně mám sama doma a obojí funguje skvěle.

     

    Desku je samozřejmě nutné naimpregnovat přírodním tungovým olejem (doporučuji American Wood Oil, který je vhodný i na podlahy a exteriéry). Zároveň je pokládka dřeva na podlahy možná jak na teplovodní, tak i na elektrické podlahové vytápění. Má ovšem svá specifika v tloušťce a délce dřevěných lamel, proto je třeba se radit s odborníky.

  • 3.

    Tmavá výmalba zmenšuje

    Dalším obvyklým názorem je, že tmavé nebo syté barvy prostor opticky zmenší. Ani tohle není pravda, jde jen o to, jak jsou barvy použity. V jakých souvislostech, jestli jsou matné nebo lesklé, důležitá je také práce se světlem v prostoru a v neposlední řadě i důvod, proč designér takovou barvu použil. To by měl vysvětlovat koncept, který interiéroví designéři svým klientům představují na začátku spolupráce.

  • 4.

    Na vstupu nezáleží

    Lidé se často domnívají, že na vstupu do obytných prostor nezáleží, protože si zde jen odloží, vlastně předsíní jen projdou, a tak není důležitá. Naopak. Je to první dojem, vhled do duše domu nebo bytu.

  • 5.

    Mícháním stylů vzniká chaos

    My k této čtveřici mýtů přidáváme předsudek, se kterým se stále setkáváme, přestože zejména nahlédnutí do zahraničních domácností v našem časopise jej úplně vyvrací. Spousta lidí věří, že pokud chtějí mít vkusný a sladěný interiér, musejí vsadit na jeden styl a epochu. Při rekonstrukci vyhází starý nábytek a kompletně jej nahradí novým z nějakého obchodního řetězce.

     

    My hlasujeme pro to, nechat si alespoň pár zajímavých kousků a namíchat je s těmi novými. Tím pak vznikne originál, který budete mít jen vy, a nepůjde pouze o kopii jako vystřiženou z nábytkového katalogu.

     

    Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

    Video
    Video se připravuje ...

    Ochutnávka z Blesk Bydlení na duben 2021 Czech News Center

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy