Lidé bez domova jsou v zimě obzvláště zranitelní. Spánek venku v zimě mnohé ohrožuje na životě. Jen v Německu žije na ulicích přibližně 860 000 lidí. Pomoct se jim snaží třeba studio Ulmer Nest ve městě Ulm.

Designéři nedávno představili solární moduly na přespání, které lidem poskytují bezpečné místo pro zahřátí. Futuristicky vypadající přístřešky byly představeny letos v lednu jako součást pilotního projektu. Pokud budou hnízda úspěšná, rozšíří se po celém Německu.

Kabiny se vyrábějí ze dřeva a oceli a vejdou se do nich až dvě osoby (nebo jedna osoba a domácí zvíře nebo zavazadlo). Jsou vodotěsné, chrání před chladem, větrem i vlhkostí, a dokonce mají integrované solární panely, které zajišťují vytápění. Přístřešky jsou také napojené na rádiovou síť, aby se obyvatelé mohli v případě potřeby dostat do kontaktu s týmem, který dohlíží na kabiny.

Příjemné je, že kabiny je možné bezpečně uzamknout, když jsou lidé uvnitř. Snímač pohybu poté pošle výstrahu sociálním pracovníkům, když jsou dveře otevřené. Důvod je prostý – hnízda díky tomu mohou být po použití profesionálně vyčištěna. 

Fotogalerie
10 fotografií