Petr Závodný je velký beskydský patriot. V Beskydech se narodil, s manželkou tady vychoval tři děti a podniká tu ve stavebnictví. Takže když se mu naskytla možnost koupit v jeho rodných Kozlovicích pozemek, neváhal a rozhodl se na něm postavit rodinný dům podle vlastního návrhu tak, aby zapadal do okolní krajiny a nijak ji nezatěžoval.

„Domy, které stavím, vybavuji tím, co se mi během let osvědčilo a co se mi líbí. Mám rád funkcionalistické stavby, proto stavím pouze přízemní domy s plochou střechou, a ne třeba patrové se sedlovou,“ vysvětluje Petr Závodný, který je majitelem stavební firmy. Ač je tedy i jeho vlastní dům tvarově minimalistický, vzhledem k použití přírodních materiálů na fasádě s okolní zelení krásně ladí. A na přírodu myslel majitel také, když se rozhodl, že dům postaví v pasivním standardu.

Stavba je proto vybavena tepelným čerpadlem voda–vzduch, rekuperačním systémem a kvalitními plastovými okny a posuvnými dveřmi, jež obstály i během blower-door testu, který zjišťuje vzduchotěsnost domu. Díky tomu šetří přírodu i kapsu majitelů. Na stavbu získal Petr Závodný navíc dotaci z programu Zelená úsporám v celkové výši 600 000 korun.

Dnes už majitel ví, že se mu investice do zelených technologií vyplatila nejen díky štědrému příspěvku od státu. „Vždycky mě zajímalo, jestli technické vymoženosti typu tepelných čerpadel opravdu dokážou významným způsobem snížit náklady na provoz domu. Letošní zima tu byla obzvlášť dlouhá, přesto jsme měli roční náklady na vytápění jen 7500 Kč, jiné roky se dokonce pohybovaly kolem 5 000 Kč. Investice do tepelného čerpadla se nám tedy vrátí za šest až osm let a oproti vytápění elektřinou ušetříme až dvě třetiny nákladů.“

Na návrhu interiéru spolupracovali oba manželé. Inspiraci prý hledali hlavně v různých časopisech o bydlení. První, nad čím přemýšleli, byl obývací pokoj s krbem. Shodli se, že by měl být dominantou interiéru a místem, kde se budou všichni scházet. Z něj se pak vstupuje úzkou chodbou do ložnice manželů. Tady zaujme zejména solitérní vana s výhledem na okolní kopce.

Naproti ložnici se přes krytou terasu přechází do druhého křídla domu s pokojem pro děti, pokojem pro hosty, pracovnou majitelů a druhou koupelnou. Dospívající děti si tak s rodiči nepřekážejí, mají své soukromí, ale mohou se kdykoli scházet v již zmíněném obýváku, moderně zařízené kuchyni nebo na terase, odkud je krásný výhled na okolní vršky a také na zahradní jezírko, které je napájené z vlastní vrtané studny.

V horním jezírku se voda čistí kořenovou čistírnou, v tom spodním se dá dokonce koupat. Vlastní vodou je tak zásoben celý dům. Ale majitelé nemusí až ven na terasu, výhledy do přírody z celého domu zajišťují velkoformátová okna a zdvižně posuvné dveře s PVC profily Inoutic Eforte (zevnitř bílé, zvenku antracitové).

U pasivních domů jsou zásadní především jejich tepelněizolační vlastnosti. „Součinitel tepelné prostupnosti celým oknem musí být podle normy nižší než 0,8 W/m2.K a u dveří pak 0,9 W/m2.K. Důležitá je však hlavně montáž. Tou se dá hodně pokazit, pokud není provedena odborně,“ vysvětluje Miroslav Juračák, jednatel společnosti Pavel Knězek, s. r. o., která okna a dveře majitelům dodávala.

Fotogalerie
12 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulní strana Blesk Bydlení na měsíc září 2020
Autor: archiv Blesk Bydlení