IKEA Home of Tomorrow se nachází ve staré opuštěné budově v centru polského města Szczecin a představuje inovativní pohled na život ve městě. Tým odborníků na design zde učí veřejnost, jak žít udržitelněji a s nulovým odpadem. 

Domácnost podle návrhářů funguje jako živý organismus, který prostory propojuje cirkulací odpadu, vody, jídla a dalších zdrojů. Prostor o rozloze 822 m2 proto navrhli plný rostlin. Celkem se jich zde nachází přes 600 kusů.

Inspirací designérům byl výzkum, který odhaduje, že do roku 2050 bude 70% světové populace žít ve městech. Rádi by veřejnosti ukázali, že život ve městě nemusí nutně znamenat život bez kontaktu s přírodou. Představují různé druhy zahradnictví od hydroponie po zemědělství bez půdy, díky kterým je doma možné pěstovat bylinky, zeleninu, ovoce i houby.

V Polsku vznikl dům budoucnosti, který ukazuje život ve městě plný zeleně
Autor: archiv IKEA

Dále je zde dílna, kde se veřejnost může naučit, jak opravovat nebo upravovat předměty pro domácnost bez zbytečného odpadu. Za návštěvu stojí i speciální kuchyňská část, kde se lidé dozví, jak svou kuchyni upravit, aby byla šetrnější k životnímu prostředí.

IKEA Home of Tomorrow bude otevřena do začátku roku 2021, kdy se otevře obchod Szczecin IKEA. Do té doby se zde budou konat workshopy a diskuse o udržitelném bydlení.

Fotogalerie
13 fotografií