Radka pracovala jako zdravotní sestra, Lukáš je záchranář. Radka má ještě z předchozího vztahu syna Matýska. Lukášovi vztah nedopadl a děti neměl žádné. Potkali se v práci. Zamilovali se do sebe a plánovali si společnou budoucnost. 

Radka se spolu se svým synem nastěhovala k Lukášovi do rozestavěného domu, začali ho společně dodělávat. Když Radka otěhotněla, vůbec netušili, že oba jsou nositelé vzácného dědičného onemocnění. 

Terezčina diagnóza se jmenuje pontocerebelární hypoplazie 2. stupně. V současné době jsou nejspíš jediná rodina v České republice s tímto postižením. Navíc jim nikdo nechce dítě pohlídat, protože se Terezky bojí. Lukáš pořád pracuje, buď v práci, nebo na domě, nemají na sebe čas, Radka se zase snaží věnovat všechen čas Terezce – vlastně má obavy, aby se nerozpadla jejich rodina. 

Hodně času tráví spolu, protože všechno probíhá v jedné místnosti, jen na spaní chodí kluci do pokoje. Terezce ale nedělá dobře hluk z televize ani šramot při vaření. Navíc nemají žádnou klidovou zónu, kde se mohou před sebou schovat, když jsou mrzutí či unavení. Z obýváku udělala Radka ložnici a rehabilitační místnost zároveň.

Nemovitost je v podstatě jen hrubá stavba. Přestože zvenku dům vypadá dobře, uvnitř to tak není. Dům má sice dvě patra, ale život rodiny se odehrává jen ve dvou pokojích. Radka s dcerou Terezkou jsou v obýváku a syn s partnerem v pokoji na palandě. Dole v přízemí je obývací pokoj s kuchyní a malý pokoj. V horním patře bylo v plánu udělat dva dětské pokoje, ložnici a koupelnu se záchodem. 

Rodiče by si přáli pokojíčky pro děti. Prostor, kde by se mohl syn učit a nebýt rušen. Místo, kam by si mohla Radka zalézt s Terezkou a v klidu cvičit, a pak místo, kde by mohli být s partnerem občas spolu sami. Od narození Terezky totiž nemají společnou postel. A Matýsek by byl nejšťastnější kluk pod sluncem, kdyby měl poprvé v životě svůj vlastní pokoj, péče o Terezku by také byla snadnější. 

Úkolem designérů bylo navázat na práci Lukáše, který již započal s výstavbou horního patra v rodinném domě v malé obci nedaleko Kutné Hory. Při první obhlídce je napadlo, že i když tato proměna nebude tak zásadní, bude náročná, co se týče celkového objemu stavebních prací. Jednalo se o téměř celé patro, tedy spousta metrů elektriky, podlah a povrchů. Snažili se tedy hlavně rozumně rozvrhnout síly tak, aby proměnu stihli. Problémem původního stavu bylo to, že se jednalo o staveniště. Při návrhu museli pamatovat na potřeby malé Terezky, která bude odkázána na vozík,  a tomu přizpůsobit i rozvržení nábytku atd. 

Premiéru dalšího dílu Jak se staví sen uvidíte na TV Prima v pondělí 24. února ve 21:35 a Jak se staví sen – tipy a triky ve 22:50.

Fotogalerie
16 fotografií