Cenově dostupný bytový dům vznikl ve švýcarském Zurichu pro nadaci Baechi. Monolitický blok budovy je obklopen sídlištěm lineárních domů z padesátých let, které se nachází na předměstí Albisrieden. 

Dům obsahuje celkem devět bytů. Vytvořen byl s cílem nabídnout dostupné bydlení bez ztráty kvality. V praxi to znamená dostatek přirozeného světla, soukromí a velkorysost prostoru.

V každém patře budovy jsou umístěny jednotky se třemi ložnicemi na jejím širším konci a menší byt se dvěma ložnicemi na druhém konci. Rezidence s jednou ložnicí zaujímá jednu stranu střechy a druhá strana poskytuje společnou terasu.

Mezi obytné jednotky je umístěno schodiště a výtah. Zbytek zabírají obytné prostory, které vypadají jako velké otvory vytesané do objemového betonu.

Obytné prostory každého apartmánu jsou po obou stranách lemovány posuvnými skleněnými dveřmi, které lze zatáhnout, aby se místnosti otevřely pod širým nebem. Prostory jsou spojeny konzolovými betonovými balkony nebo terasami, které jsou chráněny před sluncem roštovou roletou.

Aby se snížily náklady, byl rozpočet zaměřen na několik klíčových prvků, které definují celkovou kvalitu prostoru. Jsou jimi například posuvná okna a vestavné plovoucí lavice.

Stěny uvnitř apartmánů mají strukturované povrchy vytvořené litím betonu do bednění. V celé budově “tečou” betonové podlahy skrz obytné prostory, koupelny až do ložnic, kde kontrastují s oblastí pokrytou dřevem, která dodává interiéru intimnější pocit. Dřevo se také používá pro detaily, jako jsou okenní rámy, dveře a kuchyňské jednotky. Ty mají skládací povrch, který poskytuje další prostor na pracovní desce.

Ve třech ložnicích oddělují koupelnu od společného obývacího prostoru velké posuvné dveře, které se záměrně nedotýkají země. Ze zdi těsně před koupelnou vyčnívá menší betonová lavička.

Fotogalerie
28 fotografií