Pane předsedo, řada domácností se v dnešní době rozhoduje mezi plynovým a kondenzačním kotlem. Které řešení doporučujete?

Jako energetik a ekonom nemohu nevidět vývojový skok směrem ke kondenzačnímu kotli. Tento kotel ve zkratce nepošle horké spaliny ven komínem, ale využívá je k předehřátí vody v topném systému. Svoji sílu ukazuje hlavně v dobře izolovaných stavbách a obecně v podmínkách, kde po většinu času není nutné ohřívat vodu na vyšší teploty.

Než nad výměnou zlomíte hůl z důvodu domnělých nákladů, nechte si provést kalkulaci od instalační firmy. Možná budete překvapeni cenou, které jste se tolik obávali. V provozu je pak kondenzační kotel výrazně efektivnější, neboť na stejný výkon odebere mnohem méně plynu.

Ing. Martin Slabý, předseda představenstva Pražská Plynárenská Distribuce a.s.
Autor: Pražská plynárenská

Letos probíhá poslední, 3. výzva kotlíkové dotace. Co říkáte na názor, že plyn je řešení pro pohodlné.

Pokud pohodlí znamená více času na rodinu a na sebe, čistý provoz a velkou úsporu místa, pak s tímto názorem naprosto souhlasím. Ze dřiny a nepohodlí s uhlím sice můžete mít pocit dobře vykonané práce, ale je to přesně příklad, kdy dobrý skutek je po zásluze potrestán. Plynové topení je také ohleduplnější k přírodě, k sousedům i k dýchacímu systému našich dětí. Proto současná výzva již nepodporuje žádný kotel na pevná paliva, ač by byl sebekvalitnější.

Za sebe mohu prohlásit, že existuje-li v místě přívod plynu, je varianta plynového kotle jako náhrady starého kotle na pevná paliva tou nejvhodnější. Kromě pohodlí jsou totiž silnou stránkou plynu také náklady, a to jak na vlastní topení, tak díky dotacím i na pořízení plynového kotle. Přecházíte-li z pevných paliv na plyn, pak díky dotaci ve finále zaplatíte třeba jen 25 % ceny nového kotle, který je navíc bezpečný, programovatelný a řiditelný na dálku přes mobilní telefon.

Přinutí ale souseda něco k přechodu na šetrnější zdroje, pokud ho nezláká kotlíková dotace a nadále topí pevným palivem?

Možná někoho překvapím, ale pevným palivům se už tak trochu stříhá metr. K 1. září 2022 uplyne lhůta, do níž zákon o ochraně ovzduší nařizuje odstavit uhelné kotle první a druhé emisní třídy, tedy ty nejstarší a emisně nejhorší. Uživatelům, kteří by po tomto datu takový kotel provozovali, hrozí pokuta 50 000 korun.

Město Praha uvažuje, že povinnou výměnu kotlů první a druhé emisní třídy ještě o dva roky uspíší. Proto doporučujeme informovat se o čerpání kotlíkové dotace a být letos aktivní. Ono okřídlené „až se zima zeptá“ platí letos více než jindy. A nebojte se papírování – funguje řada osvědčených firem, které formality vyřídí za vás.

Není ovšem plynový kotel rizikem z hlediska budoucího růstu ceny zemního plynu? Přeci jen, zásoby plynu jeho spotřebováváním pomalu ubývají.

Při současné spotřebě postačí zásoby zemního plynu minimálně na příštích 200 let. A to hovoříme o dnes známých a těžitelných zásobách.

Cena plynu, ačkoliv není fixní, je v posledních letech stabilní a drží se velmi nízko. Průměrná cena plynu od Pražské plynárenské dokonce v posledních pěti letech nepřetržitě klesala a již dva roky po sobě se dostala pod psychologickou hranici 800 korun za jednu MWh. V plynařském sektoru nevidíme důvod, proč by k prudkému nárůstu ceny mělo dojít.