Společnost IVT tepelná čerpadla se rozhodla v letošním roce ocenit nejpovedenější realizace a vyhlásila proto první ročník soutěže Tepelné čerpadlo roku.

Autor: IVT Tepelná čerpadla s.r.o.

V kategorii rodinných domů získal cenu za technické řešení rodinný dům ve slovenských Košicích využívající výhody tepelného čerpadla země/voda IVT PremiumLine EQ E8. Dům využívá vytápění v podlahách z leštěného betonu a stropní chlazení vestavěné ve stropní desce z pohledového betonu.

Odbornou porotu mezi čtyřiceti přihlášenými projekty zaujalo především komplexní řešení kombinující systém vytápění, chlazení a větrání.

Autor: IVT Tepelná čerpadla s.r.o.

Preventivní použití akustických obkladů strojovny u objektu z litého betonu slouží ke snížení hlučnosti.

Autor: IVT Tepelná čerpadla s.r.o.

V objektu se nachází také inteligentní elektroinstalace, která řídí mimo jiné i systémy vytápění a chlazení.

I bez kotlíkových dotací je čerpadlo jedním z mála obnovitelných zdrojů tepla, který se vyplatí

Od 1. září do 31. října 2019 navíc můžete využít speciální akci pro rekonstrukce a kotlíkové dotace a vybrat si podlahové topení, zásobník teplé vody, nebo záruku 10 let zdarma. Pro novostavby i pro rodinné domy v programu kotlíkových dotací získáte klimatizaci v ceně.   

Podle čeho vybrat správný typ?

  • Vzduch/voda – jedná se o nejčastější typ čerpadla, je totiž nejvhodnější variantou pro rodinné domy, které nemají k dispozici dostatečně velký pozemek. V letním období se dá čerpadlo navíc využít i ke chlazení.
  • Země/voda – tepelná čerpadla se zemními kolektory jsou nejlepší variantou pro rodinné domy, které mají k dispozici dostatečně velký pozemek. Oproti typu vzduch/voda přinášejí o třetinu vyšší úsporu elektřiny. Bezhlučné a bezúdržbové řešení.
  • Vzduch/vzduch  tento typ je dostupný za nejnižší pořizovací cenu, systém ohřívá vnitřní vzduch přímo, bez prostřednictví topného systému, a dosahuje díky tomu vyššího topného faktoru než ostatní tepelná čerpadla. Je vhodný pro domy s otevřenou dispozicí, kde může vzduch volně proudit.

Právě teď je nejlepší čas pro výběr tepelného čerpadla

„Zájem široké veřejnosti o podrobnější informace je vysoký i díky kotlíkovým dotacím, jejichž třetí vlna právě probíhá,“ uvádí Marek Bláha, odborník na tepelná čerpadla ze společnosti IVT, která soutěž organizuje. „Navíc podle evropské směrnice o energetické náročnosti budov budou muset nové rodinné domy od 1. ledna 2020 snížit spotřebu energie o pětinu oproti současnému stavu. 

Pro jaké účely se tepelné čerpadlo hodí? Do novostaveb i při rekonstrukcích, do rodinných domů i komerčních budov

V kategorii komerčních budov porota ocenila technické řešení vytápění rekonstruovaného zámku v Písečném ze 14. století. K tepelným čerpadlům IVT GEO G s vrty je přidán nerezový výměník ponořený ve vodní nádrži, který slouží jako doplňkový zdroj tepla pro tepelná čerpadla a zároveň i k regeneraci vrtů.

Autor: IVT Tepelná čerpadla s.r.o.

„Tepelná čerpadla mohou zásadním způsobem snížit provozní náklady historických budov, které není možné zateplit, a umožnit tak jejich bezproblémové využívání jako u moderních budov,“ vyzdvihuje přednosti dané technologie Marek Bláha.

Více podrobností o tepelných čerpadlech a doporučení, jak vybírat, naleznete na stránkách www.cerpadla-ivt.cz