Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dokonalá ložnice! Na co si dát pozor při zařizování?

/
  • Jak proměnit ložnici na místo kde se dobře usíná a probouzí?
    Jak proměnit ložnici na místo kde se dobře usíná a probouzí? (istock.com)
    3. října 2019 ● 06:00

    Poradíme vám pár triků, díky nimž se z vaší ložnice stane místo relaxace, kde si odpočinete, napravíte bolavá záda a krk a navíc si užijete tu pravou intimní atmosféru či klidný večer s knížkou.

    Pár jednoduchých úprav, a z vaší ložnice se stane rázem úplně jiné místo, kam se budete těšit a odkud se vám nebude chtít ráno odcházet. Tohle jsou naše tipy!

  • 1.

    Kam s ní?

    ložniceJak proměnit ložnici na místo kde se dobře usíná a probouzí?
    Autor: iStock

    Ložnice by měla být umístěna v tom nejklidnějším místě, daleko od všech rušivých podnětů. Základním pravidlem je nikdy neumisťovat ložnici naproti vchodovým dveřím. Ani umístění naproti schodišti není vhodné. Neméně důležitou věcí je orientace ložnice na vhodnou světovou stranu. Pokud si můžete ráno přispat, orientujte ložnici vždy na západní stranu, která člověku umožní více spánku a nebudou vás budit přímé sluneční paprsky (ač tento problém pomohou vyřešit zatemňovací závěsy či rolety). Jestliže naopak musíte vstávat brzy ráno, je pro vás vhodná východní strana, podobně výhodu má i jižní orientace. Za úplně nejklidnější je považována severní strana, která bývá nejchladnější. V patrovém domě je ideální situovat ložnice do patra. Důležité je, aby bylo v ložnici okno, které umožní proudění čerstvého vzduchu. Je také ideální, když bude ložnice sousedit s koupelnou či toaletou.

  • 2.

    Vybíráme postel

    5220624:gallery:true:true

    Základní výbavou ložnice je postel. Kvůli kvalitnímu spánku obou partnerů se doporučuje, aby i na dvoulůžku měl každý vlastní matraci a rošt podle svých potřeb. Postel by měla být z hygienických důvodů minimálně 25 centimetrů nad podlahou, ideální výška lůžka, z nějž se zároveň dobře vstává, je 42 až 50 centimetrů. Při zařizování ložnice myslete též na to, že vedle postele by měl být 2 z obou stran volný prostor alespoň 70 cm a před pelestmi 60 cm. Praktická je postel s vyšším čelem, o které se případně můžete opřít. A víte, že dříve sloužila čela a bočnice postelí zejména jako ochrana proti průvanu? V severních zemích byla proto bočnice snížena jen v místě vstupu do postele.

  • 3.

    Co si ohlídat při koupi matrace

    4907694:gallery:true:true

    Zdravotní nezávadnost: ohlídejte si, zda má výrobek certifikát kvality.
    Ochrana proti alergenům: žádejte antialergické a hypoalergenní výrobky.
    Tvrdost: příliš tvrdé matrace mohou způsobit nekvalitní spánek a proleženiny.
    Záruka: kupujte výrobky se zárukou proti proležení ve lhůtě 8–10 let.
    Potah: měl by být antibakteriální, odvádět pot a být z přírodních materiálů.
    Polštář: otestujte matraci s vhodným anatomickým polštářem.
    Kompatibilita: jestli je mezi vámi a partnerem velký váhový rozdíl, kupte si raději každý svou matraci.

  • 4.

    Čím se přikrýt

    4907699:gallery:true:true

    Pro dobrý spánek je důležitý také výběr ložního prádla. I když je od něj slovo peřina odvozeno, na peří v ložnici raději zapomeňte. Špatně se udržuje, nedá se prát a alergikovi se už jen při představě duchny po babičce spustí rýma. Sladký spánek vám zaručí polštáře a deky plněné ovčí vlnou, nebo syntetickým vláknem. Vaše krční páteř zase ocení anatomicky tvarované polštáře. Při výběru povlečení naopak vsaďte na přírodní materiál. Bavlna se dá prát při vysoké teplotě a dobře saje pot, v horku chladí, v zimě zahřeje… A barvy? V těch tmavých se vám bude dobře usínat, ale ráno se z postele nevyhrabete. Jasně žlutá, nebo červená vás zase příliš neuspí. Nejlepší volbou jsou proto tlumené pastelové tóny, které nedovolí, aby vaše ložnice vypadala fádně a přitom se v ní budete cítit příjemně.

  • 5.

    Budiž chládek

    Jak proměnit ložnici na místo kde se dobře usíná a probouzí?
    Autor: archiv firem

    Aby byl spánek kvalitní, je potřeba vytvořit mu vhodné prostředí. Základní pravidlo zní, že uléhat do postele byste měli v tiché, temné a dobře vyvětrané místnosti. Místnost rozhodně nesmí být přetopená. Spánek v chladnější místnosti je mnohem kvalitnější a hlubší než ve zbytečně teplém pokoji, kde se budíte horkem. Teplota by se měla pohybovat mezi 16 a 20 stupni.

  • 6.

    Pro vášnivé čtenáře

    Autor: iStock

    Většina z nás si nedokáže představit usínání jinak než s knihou. Pokud sdílíte manželské lože s partnerem, měli byste dát dobrý pozor též na výběr čtecí lampičky k posteli. Ať už bude stát na nočním stolku, či viset na zdi, měla by mít možnost nastavit směr světla tak, aby dopadalo přímo na text a nerušilo spolunocležníka.

  • 7.

    Ložnice není skladiště!

    Ložnice není skladiště
    Autor: iStock

    Nejspokojenější se svou ložnicí jsou prý lidé, kteří v ní mají jen minimum nábytku. Nemáte dostatek místa? Řeště jej vestavěnými skříněmi, sezónní věci lze uložit i do boxů, které umístíte pod postel. Snažte se všechny rušivé předměty dostat mimo vaši spací zónu a eliminovat tak nepořádek, který by vás znervózňoval.


    Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

    Titul Blesk Bydlení říjen 2019
    Autor: archiv Blesk Bydlení

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy