Nejprve si vše dobře naplánujte. Profesionálové radí, že je v domě nejlepší postupovat odshora dolů ve směru hodinových ručiček – z patra do přízemí, od stěn a oken po nábytek až k podlaze.

Nejdříve se dělá suchý úklid – smýčení, utírání prachu, vysávání podlahy. A nakonec přejdeme na čištění mokré – mytí oken, koupelny, odstraňování skvrn, vytírání.

Důležité je koupit přípravky a pomůcky, které vám usnadní práci. Na prach si pořiďte prachovku – měla by být antistatická, aby prach opravdu odstranila a nevířila ho, praktické jsou prachovky s vyměnitelným návlekem, ekologičtější variantou je návlek pratelný.

Pro mokré čištění odborníci příliš nedoporučují tekutý písek, neboť se špatně oplachuje a kvůli tomu na jeho odstranění spotřebujete zbytečně moc vody. Nejlepší jsou spreje, zejména ty, které vytvářejí pěnu, neboť tak rychle nestékají z povrchu. V kuchyni bývá největším problémem mastnota, s ní se lze vypořádat pomocí speciálních čisticích prostředků, ale pomohou i babské rady. S většinou nečistot si totiž poradí obyčejný ocet, který je s horkou vodou nezbytným pomocníkem při mytí chladničky a myčky, odstraňuje totiž nepříjemné pachy a vodní kámen.

Když máte laminátovou pracovní plochu linky, vyčistíte ji nejlépe roztokem s jedlou sodou. Ta se hodí i na mytí trouby, která se nejlépe čistí ještě teplá. Nezapomeňte ani na kuchyňské spotřebiče, ty také omyjte horkou vodou se saponátem a vyleštěte utěrkou z mikrovlákna.

U nábytku (kuchyňského, koupelnového i toho v obýváku) záleží na jeho povrchové úpravě. Pro lesklé povrchy – ať už stříkané, akrylátové nebo lakované – nepoužívejte drsné čisticí materiály, které by mohly lesklý povrch poničit, a vyhněte se prostředkům obsahujícím alkohol.

Při vysávání je důležitý sací výkon a efektivnost filtrace vašeho vysavače. Při použití centrálního vysavače se veškeré vysávané nečistoty odvádějí mimo obytné místnosti.

Technika vám může pomoci, i co se každodenního úklidu týká. Robotický vysavač za vás sám vysaje, mop zase vytře. Technika pomůže také při mytí oken – akumulátorový vysavač se stěrkou odsává vodu, a nezanechává tak na skle šmouhy. Zejména s velkoplošnými okny pomůže robotický čistič, který se hodí i na obklady v koupelně – stačí přiložit na sklo, zapnout tlačítko a veškerou práci obstará sám.

Vedle různých robotů lze využít také nanotechnologii. Mezi novou generaci inteligentních úklidových prostředků patří čisticí a impregnační nanopěna. Dalším ze zdravých způsobů úklidu domácnosti je parní čistič, neboť pracuje pouze s vodou bez použití chemických látek.

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální, tedy zářijové číslo zakoupíte v našem iKiosku ZDE nebo v novinových stáncích.

titulka Blesk Bydlení
Autor: red