Dům na Vysočině, využívaný k rekreaci, přestal velké rodině kapacitně dostačovat. Rozhodli se proto pro jeho dostavbu. S oslovením architekta neváhali dlouho, měli už dobrou zkušenost s architektonický m ateliérem OK PLAN ARCHITECTS Luďka Rýznera. „Líbí se nám jejich jednoduchý, minimalistický styl a to, že vždycky vymyslí něco originálního,“ vysvětluje majitelka domu. A skutečně se tak stalo.

Vzhledem k tomu, že majitelé neměli o podobě svého budoucího domu jasnou představu a jediné, co věděli, bylo to, že chtějí šikmou střechu, nechali celou ideu návrhu na architektech Luďku Rýznerovi a Františku Čekalovi. Ti se rozhodli navázat na původní styl domu z osmdesátý ch let. „Bylo to dané také tím, že se dům nachází v památkové zóně, proto jsme chtěli dodržet tradici,“ vysvětluje Luděk Rýzner. Klasický dům se sedlovou střechou však pojali velice moderně.

Vytvořili stavbu hmotově blízkou domu původnímu, přičemž přistavěnou část tvoří přízemní kvádr zapuštěný do svahu a na něm jako nástavba stojí druhé patro domu. Výsledkem jsou dva velice podobné domy, z nichž jeden působí velmi moderně, druhý je naopak staršího data a oba jsou spojené společnou terasou.

„Cílem bylo postavit nový dům zcela moderní, který se však bude naprosto přirozeně hlásit k tomu původnímu, což se nám, myslím, docela povedlo,“ uvažuje architekt Luděk Rý zner. Nový dům tak dnes vytváří protiváhu svému staršímu bratrovi, nejen co se tý ká moderních materiálů, ale i barev – na rozdíl od původní bílé omítky je nový dům opláštěn temný m falcovaný m plechem,, totožný m se střešní ní krytinou.

Strop kostky v přízemí je obyvatelný, lze se do něj dostat po kovových stupních

Jednotný prvek zopakovali opakovali architekti také v interiéru domu, kde nakonec po dohodě s majiteli zvolili jako obklad stěn a střešního krovu dubová podlahová prkna, takže dům je materiálově sjednocen jak zvenku, tak zevnitř. Nová stavba je opakem té starší také dispozičně: v původní části stavby přiléhalo hlavní obytné patro k terénu, takže bylo možné vyjít z obývacího prostoru rovnou na zahradu.

Nyní architekti beze zbytku využili p polohy pozemku, který je ve svahu hu a otevírá se směrem ke krásnému nému výhledu na krajinu. Společně s majiteli se domluvili na umístění hlavní majite ní m obý vací místnosti do patra domu místo do přízemí. Úžasný vý hled se odtud otevírá přes prosklení štítové stěny.

Dominantou prostoru se stala příroda – jak v exteriéru, tak v interiéru. Tomu totiž kromě dřevěného obložení a podlahy dominuje velký dubový stůl, který se stal ústředním místem setkávání celé rodiny. Vešla se sem i světlá pohodlná sedačka a relativně velká kuchyň.

Fasádu domu tvoří plech
Fasádu domu tvoří plech
Autor: OK PLAN

Tu se snažili architekti v prostoru co nejvíce vizuálně potlačit a pro její provedení proto zvolili jednoduché bílé skříňky bez úchytek, jejichž horní část pak vtipně zavěsili pomocí boční konstrukce tak, že vypadají, jako ko by v místnosti pouze levitovaly, a do této éto části také vsadili výkonnou digestoř. V blízkosti proti kuchyňské části pak do rohu naproti schodišti umístili dřevěný box, kam se podařilo vtěsnat kuchyňské spotřebiče, spíž a zároveň toaletu.

Strop dřevěné „kostky“ je obyvatelný, dá se na něj dostat po kovový ch stupních a často ho využívají především mladší členové rodiny. Mohou si tady připadat trochu jako na peci, neboť v těsné blízkosti stojí krbová kamna. V těch se však zatím zatápí víceméně pouze pro radost – při současný ch mírný ch zimách dosud zvládl celý dům v pohodě vytopit plynový kotel napojený na podlahové topení a podlahový konvektor před skleněnou fasádou.

Z té mají majitelé opravdu radost: „Cítíme opra se tady mnohem tíme příjemněji než ve starší části, kde byl obý vací pokoj v přízemí u zahrady, a když přijedeme, obýváme raději tento nový dům,“ usmívá se majitelka. Vý hled přes celou fasádu skutečně oceňují, měli dokonce možnost si porovnat rozdíl – nejdříve byla část vyhledu zakryta fasádním plechem, což však vý hledu bránilo. Rozhodli se proto pro plné prosklení a nelitují toho. V zimě si užívají teplého sluníčka, které prohřívá interiér, a po zbytek roku (za občasného zastínění v těch nejparnějších dnech) nádherného výhledu.

Článek vyšel v časopise Blesk Bydlení.

Fotogalerie
8 fotografií