Pergoly často díky svému jemnému, elegantnímu designu kralují celé zahradě. Skvělou volbou jsou pergoly s pohyblivými hliníkovými lamelami na střeše. V parnu si je můžete naklonit tak, aby na vás nesvítilo sluníčko a zároveň se odvětrával vnitřek pergoly. Ani před deštěm však nemusíte utíkat – lamely zaklopíte úplně a sedíte si pohodlně, pod stříškou, ze které je dešťová voda odváděna integrovaným odtokovým kanálkem na jedné z nožek pergoly.

Poradí si nejen s deštěm, ale i s větrem a sněhem

Tyto pergoly mají velmi pevnou a stabilní hliníkovou konstrukci, díky čemuž spolehlivě odolají i silné vichřici – spadají do nejvyšší, 6. třídy odolnosti proti větru. Pergola je chráněná i proti sněhu, její nosnost je minimálně 30 kg/m2. Skvělou vychytávkou je také teplotní čidlo anti-snow systému, které zabraňuje zasněžování lamel.

Na čtyřech nohách nebo na dvou?

Pokud přemýšlíte nad stavbou nějakého přístřešku či altánku v prostoru vaší zahradě, pak je pro vás ideální volbou samostatně stojící pergola se čtyřmi nohami. Pokud si chcete vytvořit terasu hned vedle domu, využijte samonosnou pergolu na dvou nohách s kotvením do stěny. Vyberte si, zdali ji umístíte na délku nebo na šířku ke stěně. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, pořádně popřemýšlejte i nad barvou. Hliníkovou konstrukci totiž můžete zvolit v jakékoliv RAL barvě, a sladit jí tak třeba s fasádou, nebo jinými výraznými prvky vašeho domova. Maximální rozměry těchto pergol jsou šířka 4000 mm, délka 6120 mm a výška 2500.

Autor: IMP net

Pergolu doladí osvětlení či rolety

Aby vám při posezení v pergole bylo příjemně ve dne i v noci, můžete ji dovybavit LED osvětlením a stínící technikou. Třeba klasickými venkovními žaluziemi, nebo moderními screenovými roletami, skrz které uvidíte ven, ale dovnitř vidět nebude. Odpočinek na takto vyladěné pergole si zkrátka zamilujete.