I když developerské projekty rostou jako houby po dešti, řada z nich nabízí bydlení v nudných unifikovaných „krabicích“. Najít v současné době bydlení, které by se tomuto trendu vymykalo, proto není vůbec snadné. Světlou výjimku najdete pouhých 7 km od městské části Brno - Tuřany, v Sokolnicích. 

Barokní sýpka, která je základem projektu Domov s duší, byla vystavěna v roce 1745 hrabětem Janem Leopoldem z Dietrichsteina. Ideou týmu stavitelů, architektů a dalších odborníků bylo při rekonstrukci zachovat původní ráz a přednosti historické budovy a doplnit je moderními prvky tak, aby vznikla dokonalá symbióza mezi minulostí a současností. A to se jim beze zbytku podařilo.

Sýpka před rekonstrukcí.
Autor: domovsdusi.cz

Moderní technologie i 300 let staré dřevo

Ve zrekonstruovaném pětipatrovém objektu vzniklo celkem 21 originálních bytů. Ty jsou dispozičně řešené jako 1+KK a 2+KK, které se hodí pro jednotlivce či páry, nebo 3+KK, do nichž se díky velkorysé obytné ploše bez potíží vejde i vícečlenná rodina. Cena startuje na 2 790 000 Kč za jednopokojovou variantu a až do konce června 2019 se byty prodávají za ceny z roku 2018.

Ačkoliv byty disponují všemi moderními výdobytky, díky historickému charakteru barokní stavby se v nich nacházejí výjimečné detaily, jako jsou trámy či sloupy ze dřeva, které bylo pokáceno v roce 1711, nebo zrestaurovaná okna lemovaná vápencovým ostěním. Novým prvkem jsou pak velkorysé dřevěné lodžie, které do bytů vnáší dostatek světla. Příjemně hřejivý dojem interiéru bytů dodávají dřevěné podlahy.

Vstupní halu budovy zdobí ručně vyráběná cihelná dlažba, na níž navazuje téměř stometrový společný prostor. Ten vznikl s cílem vytvořit pro místní obyvatele místo pro příjemná setkávání, oslavy, výstavy nebo přednášky. Společná je i zahrada, která k historické sýpce náleží. Budoucí majitelé bytů tak mohou navzájem udržovat nejen sousedské, ale i přátelské vztahy.

TIP: Chcete si unikátní rezidenční projekt v Sokolnicích prohlédnout na vlastní oči? 15. června 2019 od 14:00 tu proběhne Den otevřených dveří s programem. Prohlídku ukázkového bytu si pak můžete objednat na telefonním čísle 777 674 343. 

Mezi městem a vesnicí

Lidí, kteří „utíkají“ z města na venkov, v posledních letech přibývá. Důvody jsou různé, někteří civilizaci opouštějí kvůli mnohdy přemrštěným cenám za bydlení, jiní si chtějí jednoduše odpočinout od městského ruchu nebo vychovávat své děti v dosahu přírody a daleko od nástrah velkoměsta.

Fotogalerie
8 fotografií

Mezi nejvíce žádané lokality proto jednoznačně patří ty, které se nacházejí v menších poklidných obcích, ale zároveň v dosahu města. Důvody jsou čistě praktické – nedaleké město usnadňuje dojíždění do práce a školy nebo třeba nakupování. A historická sýpka v Sokolnicích, která dostala během rekonstrukce nový kabát, je prototypem ideálního kompromisu mezi městem a venkovem.