Typy dveří

Bydlíte-li v paneláku nebo v bytovém domě, vybírejte zásadně bytové dveře, nikoliv venkovní vchodové dveře. Jejich vlastnosti jsou totiž rozdílné. Vchodové dveře do bytů splňují požadavky na hlukovou izolaci, která je zvlášť v panelových domech žádaným prvkem, ale i protipožární normy. „U bytových vchodových dveří musíte vždy splňovat protipožární normy dané zákonem, dveře by měly mít protipožární odolnost minimálně EI 30, EW 30, tedy 30 minut,“ upozorňuje Ivan Pavlíček ze společnosti NEXT.

 

Bezpečnostní prvky

Kvalitně zabezpečený panelákový byt by měl mít dveře ve III. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním alespoň ve stejné bezpečnostní třídě jako samotné dveře. Takové dveře disponují mnoha jistícími body, pevnou kostrou, oboustranným celoplošným oplechováním, zesílenou ochranou zámku i dalšími bezpečnostními prvky. Přídavné závory na stávající vchodové dveře rozhodně nedoporučujeme, pouze jimi zeslabíte konstrukci obyčejných dveří a tím paradoxně usnadníte zlodějům práci.

Autor: NEXT

Vlastnosti dveří

Pokud se rozhodnete investovat do kvalitních vstupních dveří, vyplatí se zvážit i další vlastnosti, které dveře nabízejí. Mohou být například také zvukotěsné, kouřotěsné, tepelně izolované, případně mohou disponovat speciálními prvky, jako jsou skryté panty, zamykání pomocí čtečky otisků prstů, digitální kukátko s Wi-Fi videotelefonem a další. Zvažte tedy, jaká investice se vám vyplatí, abyste se ve svém bytě cítili bezpečně i komfortně.

Poraďte se s odborníky

Při výběru nových dveří dejte na doporučení a nechte si vypracovat nabídky od více firem. Cena by přitom rozhodně neměla být jediný parametr ke srovnání. Chtějte zkušenosti, českou výrobu, platné certifikáty. Kvalitní bezpečnostní dveře vám budou sloužit mnoho let, proto doporučujeme pečlivě zvážit veškeré parametry, ale i poprodejní služby, jako je servis a záruka. Nákup u renomované firmy se v tomto případě určitě vyplatí.

www.next.cz