Žádné tropy

V českých domácnostech často převládá teplíčko, ale každý stupeň navíc něco stojí. „Jestliže snížíme teplotu v přetopené místnosti již o jeden stupeň, dojde ke snížení spotřeby energie až o šest procent,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy, který dále dodává: „Není třeba, abyste měli v každé místnosti stejnou teplotu. V ložnici většinou uvítáme nižší teploty, zatímco v obýváku si při sledování televize rádi přitopíme.“ Takový komfort například umožňují termostatické hlavice na radiátorech.

Zkroťte své účty za energie
Autor: BOHEMIA ENERGY entity

Nenechte si teplo utéct

Pořídit si nová okna, zateplit střechu nebo fasádu pokaždé nejde. Ale něco přece jenom udělat můžete. Okna a dveře opatřete těsněním, přidejte závěsy, žaluzie nebo rolety. Radiátory pravidelně odvzdušňujte a rozhodně je ničím nezakrývejte: nestavte před ně nábytek, ani na nich nesušte prádlo.

Efektivní větrání, optimální vlhkost

Ani v zimě nezapomínejte větrat. Je to důležité pro udržení správného klimatu v místnostech. Stačí krátké, ale intenzivní větrání, nebojte se udělat i průvan. „Pokud byste větrali jen na větračku, ale delší dobu, zdi by se ochladily a museli byste celou místnost vytápět znova,“ vysvětluje Libor Holub. Úspory na vytápění přinese i udržení relativní vlhkosti vzduchu, která by se měla pohybovat kolem 40 procent. Při nízké vlhkosti vzduchu totiž máme pocit, že si musíme více přitopit.

Zkroťte své účty za energie
Autor: BOHEMIA ENERGY entity

Časté vypínání topení úspory nepřinese

Také při každém opuštění bytu vypínáte topení? Podle odborníka z Bohemia Energy tímto přístupem však spotřebu energií za vytápění nesnížíte. Při odchodu z domova doporučuje teplotu v domácnosti pouze snížit, ale topení úplně nevypínat. „Jestliže necháte byt vychladnout, o to více pak energie spotřebujete, abyste jej opět vytopili na komfortní teplotu,“ dodává Libor Holub.

Zkroťte své účty za energie
Autor: BOHEMIA ENERGY entity

Prověřte si dodavatele energií

Zdrojem úspor může být i změna dodavatele energií. Přestože řada obchodníků svým zákazníkům zejména elektřinu zdražila, stále můžete najít výhodnějšího dodavatele, se kterým lze za energie významně ušetřit. Libor Holub z Bohemia Energy zároveň doporučuje: „Nedívejte se však jenom na cenu, ale prověřte si i to, zda se jedná o spolehlivou a stabilní firmu s dobrým zákaznickým servisem.“

Další rady a tipy na úspory najdete na www.bohemiaenergy.cz.