Není beton jako beton

Plnivo betonu, jak ho většina lidí zná, je obvykle tvořeno přírodním kamenivem, které se těží v řekách nebo se získává drcením kamenů v lomech. Výsledkem je materiál, který je sice pevný a odolný, ale zároveň také velmi těžký. A vysoká hmotnost betonu může v některých případech pořádně zkoplikovat stavbu či rekonstrukci.

Řešením je použití lehkého betonu – betonové směsi, která namísto těžké přírodní výplně obsahuje lehké keramické kamenivo (keramzit). Keramzit se vyrábí z třetihorních jílů, které jsou při teplotách přes 1000 °C vypalovány ve speciálních rotačních pecích. Do výroby nevstupují žádné chemikálie, ani cizorodé látky. Výsledkem je žáruvzdorný materiál, který v nerozdrcené podobě připomíná kuličky suchého hrachu. Keramzit betonovou směs odlehčí, ale přitom zachová nejdůležitější vlastnosti betonu, tedy vysokou odolnost a pevnost.

Správný poměr jednotlivých složek lehkého betonu zajišťuje dlouhou životnost, výborné izolační schopnosti a vysokou pevnost. A jaké jsou další výhody odlehčeného materiálu? Lehký beton je snadno opracovatelný a lze jej recyklovat. A v neposlední řadě se s ním díky nižší hmotnosti snáze manipuluje, což ocení každý, kdo se někdy pohyboval na stavbě. 

Fotogalerie
12 fotografií

Beton je příliš těžký? Vsaďte na keramiku 

Lehký beton se hodí k využití tam, kde není možné aplikovat běžný beton, a to nejčastěji kvůli příliš vysoké hmotnosti nebo nevhodným tepelně-izolačním vlastnostem. Stavaři proto po lehkém betonu typicky sahají při realizaci podlah. Odlehčený beton s keramickou složkou se díky nízké objemové hmotnosti a skvělým tepelně-izolačním vlastnostem hodí pro: 

l  realizace podkladních vrstev podlah s podlahovým vytápěním,

l  ochranu inženýrských sítí,

l  vytváření izolačních vrstev,

l  realizaci finální vrstvy na lehké výplňové a vyrovnávací vrstvy,

l  betonáž nastavitelných desek. 

S přípravou si poradí téměř každý

Příprava lehkého betonu není složitá, s trochou nadsázky připomíná hnětení těsta v kuchyni. Základem lehkého betonu je hotová sypká směs Liapor Mix. Suchou směs cementu s keramickým kamenivem Liapor stačí v určeném poměru rozmíchat s vodou. Výslednou betonovou hmotu lze nanášet na všechny zpevněné povrchy s výjimkou dřevěných konstrukcí. 

Liapor Mix je dostupný ve dvou variantách, které se od sebe liší průměrem keramzitových kuliček. První z nich je Liapor Mix (s kamenivem frakce 4-8 mm) a druhou Liapor Mix final (s kamenivem frakce 1-4 mm). Při realizaci podlah tvoří Liapor Mix a Liapor Mix final dokonale funkční celek Liapor Mix zajistí vyrovnání větších nerovností a Liapor Mix final zajistí finální povrch, který nahradí jinak potřebnou roznášecí vrstvu. Dokonale hladký povrch před položením nášlapné vrstvy dokáže zajistit ještě tenká vrstva nivelační stěrky. 

Liapor Mix je k dostání on-line na obchod.liapor.cz, v obchodní síti Liapor nebo ve stavebninách DEK po celé České republice.