Transformace dělnické chatky v dvojpodlažní domov pro mladou rodinu se ujal ateliér A jako architektura. Dům stojí v nejmenší části jednosměrné ulice. Původně zde stávala tmavá jednopodlažní chata pro dělníky. Jedinou místností orientovanou do zahrady byla koupelna.

Majitelé požadovali, aby nový dům tvořily flexibilní prostory, které by mohly fungovat jak pro rodiče, tak pro děti. Velmi důležité pro ně bylo otevření domu do zahrady.

Stará chata pro dělníky se změnila v komfortní domov pro mladou rodinu
Autor: Peter Bennetts

Architektům se podařilo vyhovět všem požadavkům. Vznikl světlem naplněný interiér s volným tekoucím prostorem. Pocit vzdušnosti do útrob domu vnáší vysoké stropy a zrcadlová střešní okna. Celá zadní stěna budovy je vyrobena z oken.

V přední části domu zůstaly dvě ložnice, zatímco v zadním traktu je situována otevřená dispozice zahrnující kuchyň a společenské prostory přecházející v zahradu. Prádelna, koupelna a kuchyň se nacházejí v centrální části a společně tvoří blok, který je obložený dřevem. Velmi příjemné je, že zde zůstaly zachovány původní cihlové zdi se svými nedokonalostmi. Modernímu interiéru tak dodávají zvláštní charakter, který odkazuje k minulosti domu.

Fotogalerie
11 fotografií