Kuchyně se rozděluje do čtyř zón. Jedná se o přípravnou zónu, zónu vaření, zónu ukládání potravin a zónu mytí nádobí. Posloupnost by měla být od mycí přes přípravnou až k varné. Důležité je také myslet na odkládací plochy, kterých není nikdy dost.

Jak vysoko?

Dalším pravidlem, kterého byste se měli při zařizování kuchyně držet, je výška ukládacích skříněk. Ty by neměly být výš než 180 cm. Pro lepší viditelnost a přehlednost by horní skříňky neměly být hlubší než 30 cm. Minimální vzdálenost mezi pracovní deskou a horními skříňkami je 50 cm. Pokud by byla mezera menší, bude se vám špatně orientovat na pracovní ploše. Nezapomínejte ani na digestoř. Vždy si dobře spočítejte, jak výkonnou potřebujete. Do budoucna vám to ušetří mnoho starostí s větráním.

Co se spotřebiči?

Záleží na vás, zda kuchyňské spotřebiče schováte do vestavby, nebo jestli je vystavíte na odiv. V posledních letech se rozmohl trend takzvaných amerických ledniček. Tyto dvoudvéřové lednice mají velký úložný prostor a přidané funkce, jako je například dávkovač chlazené vody či výrobník ledu. Pečící trouba by měla být vestavěná spodní hranou 90 cm nad zemí. Sporák – nebo jiná varná plocha, by nikdy neměl být umístěn v rohu u stěny, protože kolem něj potřebujete odkládací plochy.

Ulehčete si práci

Nevíte-li si rady s rozvržením nové kuchyně, nechte si poradit od odborníků. A jak vybrat správného dodavatele kuchyní? Sledujte jejich reference a nechte si ukázat obrázky jejich realizací. Například firma SAPHO v posledních letech své působení rozšířila i do kategorie kuchyní, když zakoupila výrobní závod a navázala na 20letou tradici truhlářské výroby firmy DIZ ve Zdibech u Prahy. „Pro kuchyně značky SAPHO jsme vyvinuli ve spolupráci s českými dodavateli a platformou Turbo CAD originální návrhový program, který našim zákazníkům umožní vizualizaci jejich představ společně s okamžitou cenovou nabídkou. Postupně vytváříme síť prodejních míst, kde zákazník uvidí jak vzorové kuchyně, tak i nabízené materiály pro snadnou „hmatovou“ kontrolu počítačového návrhu. Po odsouhlasení návrhu je zakázka zaslána přímo k nám do výroby a realizována bez zbytečné prodlevy“, říká ředitel společnosti Tomáš Holec. Kuchyňské studio SAPHO proto dokáže splnit i velmi neobvyklá přání svých klientů.

Nechte si poradit

Kuchyně značky SAPHO si můžete prohlédnout také v showroomu, který se nachází přímo v areálu výrobního závodu ve Zdibech. Proškolený personál vám zde ochotně představí také modulární kuchyně SAPHO s výškou spodní skříňky 780mm, což významně zvětšuje jejich úložnou kapacitu a zmenšuje nevyužitý prostor (sokl) vespod. Hlavní výhodou modulárního řešení je i možnost snadné výroby atypických prvků při zachování příznivé ceny.

Více informací na www.sapho.cz

Fotogalerie
4 fotografie