Kolik věcí se dá v životě stihnout za pět let? To záleží na spoustě různých okolností… a také na tom, jak si tempo svého života sami nastavíte. Například Eliška a Milan Peukertovi si před pěti lety řekli, že budou žít na tomto místě. V zimě si řekli své ano v Tesařovské kapli v Kořenově a ty daleké výhledy, které jejich obřad provázely, se staly symbolem i jejich další společné cesty.

Milan je spolumajitelem rodinné stavební firmy TFH, a tak netrvalo dlouho a v Haraticích, odkud pochází, začal vyrůstat rodinný dům. „Základy jsme začali stavět rovnou dva,“ vypráví Eliška. „Milanovi rodiče totiž prodali původní dům, který byl pro ně po odchodu všech tří synů zbytečně velký, a rozhodli se, že se přestěhují na nové místo ve vsi s námi. Nejdříve se tedy postavil dům pro ně, který je přímo pod námi, a pak jsme dostavěli i svůj vlastní domov. Nebylo to jednoduché, protože Milan v té době dokončoval doktorát se zaměřením na těžké dřevěné skelety, ale nakonec se vše zvládlo a dnes na stavební fakultě o dřevostavbách mladším generacím už jen básní.“

„Znamená to snad, že jste si postavili krásný dům, máte dvě roztomilé děti a teď si v klidu užíváte všeho, co jste za pět let společného života uspořádali?“ ptám se trochu s nedůvěrou. Že by někde na světě mohla panovat taková idyla? Elišku jsem samozřejmě rozesmála. „To vůbec! Milan je samozřejmě zavalený prací na stavbách po celé republice. Jako všichni stavaři i on zaklíná počasí, aby vydrželo co nejdéle bez mrazu, protože to se pak všechno zpomalí a na horách většinou i zastaví,“ upozorňuje na složitosti stavebního řemesla.

Milan tedy vlastně nikdy nemá čas, stavařina už v době moderních technologií mezi sezonní zaměstnání nepatří... Eliška se ve firmě stará o marketing a firemní kulturu. Navrhování staveb je pro Peukertovy, hlavně tedy pro Milana,už jen příjemnou radostí, přestože se o jednotlivé zakázky starají firemní architekti, finální podoba studie je nakonec výsledkem týmové práce.

Svůj dům Peukertovi navrhovali a stavěli se zohledněním všech potřeb rodiny s malými dětmi. Pro současný i budoucí život je důležité, aby mohli být rodiče s malými dětmi pohromadě, dokud je to nutné, ale pak už děti budou mít své vlastní soukromí.

Terasy a stráně obklopující stavbu přirozeně propojují soukromí s okolní krajinou a toto prostředí samo z dětí brzy vychová zkušené horaly tělem i duší. Jejich dřevěný domov bude určitě jedním z důležitých faktorů, které podstatně ovlivní jejich další životní směrování. Je to totiž opravdu poctivá stavba! Jde o podsklepený těžký skelet postavený na třech pilířích. Dřevěné stěny jsou kombinované s velkými prosklenými plochami.

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Nové Proměny Bydlení.

Fotogalerie
12 fotografií