Film s hrdinským týmem Avengers, jehož členové mohou jako jediní odvrátit světovou katastrofu, vznikl na námět kultovního comicsu společnosti Marvel z roku 1963. Natáčení projektu nabitého akcemi a zvláštními efekty začalo loni v dubnu v Novém Mexiku, kde vyrostly fascinující kulisy velitelského můstku plavidla Helicarrier. Domovská základna mírové organizace S.H.I.E.L.D., jejíž vedoucím je Nick Fury (Samuel L. Jackson), připomíná letadlovou loď; může i létat a navíc je neviditelná.

Ukázky z filmu Avengers
Autor: Falcon

Na plátně se kromě Jacksona objeví například Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Chris Hemsworth, Chris Evans, Gwyneth Paltrow a Stellan Skarsgard. Režisérem byl Joss Whedon.

Ukázky z filmu Avengers
Autor: Falcon

Tvůrci kromě napětí nezapomněli ani na humor, i když se nevyhnuli "hlubokomyslným" úvahám a odborným diskusím. Scénu, v níž zelený Hulk na čas zneškodní padoucha Lokiho, však i náročné novinářské auditorium odměnilo potleskem.

Ukázky z filmu Avengers
Autor: Falcon

Filmaři natáčeli na pozoruhodných místech, mimo jiné i v Pennsylvanii, kde se dříve v podzemních tunelech pěstovaly žampiony. Vzhledem k množství bojových sekvencí řada herců absolvovala trénink s kaskadéry. Natáčení na tři týdny uzavřelo jednu z ulic v centru Clevelandu a přilákalo tisíce zvědavců. Pro potřeby speciálních efektů, navozujících dojem zničení jedné z ulic, využil tým precizní práci pyrotechniků a dokonale načasovaná kaskadérská automobilová čísla. Exploze se jako vlna řítily ulicí a simulovaly letecký útok.

Ukázky z filmu Avengers
Autor: Falcon

Režisér Whedon má na kontě scénáře k několika úspěšným filmovým hitům a stojí za vznikem jednoho z nejúspěšnějších televizních seriálů Buffy, přemožitelka upírů. Na Oscara byl nominován za scénář k hitu Toy Story: Příběh hraček společnosti Disney. Mezi jeho další scenáristické počiny patří Nebezpečná rychlost a Vetřelec: Vzkříšení.