Poté, co byly 24. ledna 2012 zveřejněny nominace na udílení cen amerických Oscarů, začali lidé okamžitě tipovat jejich vítěze a většina začala také na Oscary sázet. Britská sázková společnost Betfair nyní zveřejnila tipy svých klientů.

Na největšího favorita Oscarů, snímek Umělec, který získal 10 nominací, vsadilo neuvěřitelných 80% sázejících v kategorii Nejlepší film a 75% tipovalo, že Michel Hazanavicius získá sošku také za Nejlepší režii.

Herec George Clooney a herečka Meryl Streep

V kategorii Nejlepší herec tipovalo 62% sázejících, že Oscara získá George Clooney za hlavní roli ve filmu Děti moje. O polovinu méně sázejících (34%) pak vsadilo na vítězství Jeana Dujardina opět za snímek Umělec.

V kategorii Nejlepší herečka bylo již tipování na vítězku o něco těsnější. Podle 57% sázkařů získá sošku Meryl Streep, která excelovala ve filmu Železná lady a o něco méně, 40%, tipujících odhaduje, že by Oscara mohla získat Viola Davis za hlavní roli ve filmu Černobílý svět.

Podívejte se na trailery nominovaných snímků

Umělec (The Artist)

Hollywood, 1927, George Valentin (Jean Dujardin) patří k největším hvězdám němého filmu. Poznáte ho podle tenkého knírku, typické bílé kravaty a fraku. Jeho účinkování v exotických příbězích o intrikách a hrdinských činech znamenalo velký úspěch pro filmové studio Kinograph, v jehož čele stojí magnát Al Zimmer (John Goodman). Sláva Georgovi vynesla elegantní manželku Doris (Penelope Ann Miller), každý den ho vozí do práce oddaný šofér Clifton (James Cromwell) a vítá ho vlastní usměvavá tvář z plakátů Kinographu.

Na filmové premiéře spontánně reaguje na bouřlivé davy fanoušků a reportérů. Jakoby svým postavám z oka vypadl a jeho hvězdná kariéra se zdá neohrozitelná. Hollywood však brzy ovládne nový fenomén: mluvený film. George touto technickou novinkou opovrhuje a označuje ji za nevkusné pobláznění. V roce 1929 chce Kinograph úplně zastavit výrobu němých filmů a George se musí rozhodnout: buď přijme zvuk, jako to udělala mladá vycházející hvězda Peppy Miller, nebo bude riskovat pád do zapomnění.

Video
Video se připravuje ...

Trailer: Umělec /Youtube/

Děti moje (The Descendants)

Poklidný havajský život Matta Kinga (Clooney) se začne sypat ve chvíli, kdy jeho žena po nehodě skončí v kómatu. Otec dvou dcer, předčasně vyspělé desetileté Scottie a sedmnáctileté rebelky Alexandry, který doposud sloužil jen jako „záložní“ rodič, se najednou musí vyrovnat s vědomím, že výchovu vlastních dětí musí zvládnout sám. A to pro člověka, který doposud výchovně nefungoval, bude přetěžký úkol, který mu „dětičky“ rozhodně neusnadní. Spíš naopak.

Během jedné ostřejší výměny názorů Alexandra konsternovanému otci prozradí, že matka havarovala během romantického lodního výletu s milencem. Takováhle rána mezi oči může člověka přimět k čemukoliv, Matta dovede k rozhodnutí najít milence své ženy, přičemž vlastně úplně jistě neví, co si s ním počne, až ho najde. Během téhle očistné, zábavné a složité cesty, na níž ho doprovázejí jeho dcery, si uvědomí, že to, co zdánlivě rozbila nehoda jeho ženy, tedy pevná rodina, bylo rozbité už dávno předtím. A že on jediný ji může opravit. Ale musí chtít.

Video
Video se připravuje ...

Trailer: Děti moje /Youtube/

Neuvěřitelně hlasitě a neuvěřitelně blízko (Extremely Loud & Incredibly Close)

Oskar Schell (Thomas Horn) je devítiletý kluk, kterému otec zahyne při teroristickém útoku na New York v září 2001. V jeho pozůstalosti najde záhadný klíč a rozhodne se vypátrat, kam patří. Hledání ho zavede na překvapivá místa a seznámí s podivnými životy mnoha obyvatel New Yorku. Jaké dobrodružství mu to otec zanechal?

Video
Video se připravuje ...

Trailer: Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně blízko /Youtube/

Černobílý svět (The Help)

Eugenia „Skeeter“ Phelanová právě dokončila školu a je rozhodnuta začít se živit psaním. Na rozdíl od dívek, v jejichž společnosti ve městě Jackson v Mississippi vyrostla, touží Skeeter po kariéře a je zcela smířena s tím, že manželství a děti budou muset nějaký čas počkat. To se setkává s velkým odporem jak u jejích vdaných kamarádek, tak především u její matky. Když se jí podaří získat práci v místních novinách, požádá o pomoc Aibileen, služku své nejlepší kamarádky, a následně začíná na popud nakladatele pracovat na tajném spisovatelském projektu.

Aibileen Clark strávila celý život jako služebná v domech bílých lidí v Jacksonu. Aibileen, zarmoucená ztrátou svého jediného dítěte, je velkou oporou jak víra, tak její nejlepší kamarádka Minny. Když jí do života vstoupí Skeeter, Aibileen zjišťuje, že je poprvé v životě ochotna se s někým podělit o své zážitky a zkušenosti – ačkoliv tento zdánlivě prostý čin s sebou nese velká rizika.

Video
Video se připravuje ...

Trailer: Černobílý svět /Youtube/

Hugo a jeho velký objev (Hugo)

Hugo Cabret (Asa Butterfield) je neobyčejný kluk, který po otcově smrti žije na pařížském vlakovém nádraží u strýce alkoholika, jenž tu pracuje jako seřizovač nádražních hodin. Po tátovi Hugo zdědil vynalézavost a robota s klíčovou dírkou ve tvaru srdce, který možná ožije, pokud se do ní vloží ten správný klíč, a předá chlapci otcův vzkaz. Alespoň v to doufá.

Neutišitelná zvědavost přivede Huga k nerudnému prodavači mechanických hraček (Ben Kingsley) a od něj i k jeho chráněnce (Chloe Grace Moretz), která, ač je to neuvěřitelné, drží v rukou klíč k rozluštění Hugovy životní záhady. Jak k němu přišla? Jaké tajemství skrývá její adoptivní prarodič, že o něm nesmí nikdo mluvit? Skrývá robot skutečně otcův vzkaz? A dokáže Hugo na všechny tyhle otázky odpovědět dřív, než ho dostihne ruka zákona v podobě přísného nádražního hlídače (Sacha Baron Cohen) a pošle ho do sirotčince?

Video
Video se připravuje ...

Trailer: Hugo a jeho velký objev /Youtube/

Půlnoc v Paříži (Midnight in Paris)

Mladý pár Gil (Owen Wilson) a Inez (Rachel McAdams), který se má na podzim brát, přijíždí s jejími rodiči do Paříže. Gil je nevýznamným spisovatelem, který miluje Paříž a chtěl by se sem po svatbě přestěhovat. Ovšem Inez jeho romantickou představu nesdílí a nemyslí si, že toto město bylo ve 20. letech minulého století zlatým věkem. Jednoho večera jde Inez se svými přáteli tancovat a Gil se prochází noční Paříží. Jeho půlnoční zážitky mu odhalí Paříž v jiném světle a ovlivní nejen jeho budoucí život. Žije v iluzi, kterou lidé někdy trpí a domnívá se, že život ostatních lidí, by byl pro něho daleko lepší.

Video
Video se připravuje ...

Trailer: Půlnoc v Paříži /Youtube/

Moneyball (Moneyball)

Snímek Moneyball společnosti Columbia Pictures je natočen podle skutečného příběhu Billyho Beaneho (Brad Pitt) – bývalého nadějného hráče baseballu s vyhlídkami na oslnivou kariéru, který se poté, co nedokázal splnit nadějná očekávání, se svou soutěživou povahou raději zaměřil na administrativní stránku tohoto sportu. Na počátku sezóny v roce 2002 se Billy ocitá v zapeklité situaci: jeho špatně financovaný tým Oakland Athletics, zvaný též lidově A's, přišel o své nejlepší hráče (znovu), kteří se nechali zlákat velkými týmy (a s tím souvisejícími nemalými platy) a on je nucen dát svůj tým znovu do pořádku a zahájit sezónu s třetinou původního rozpočtu.

Video
Video se připravuje ...

Trailer: Moneyball /Youtube/

Strom života (The Tree of Life)

Texas, 50. léta minulého století. Jack O’Brien si prošel dětstvím plným her a krásné nevinnosti. Dospívání mu však přináší rozčarování a vztah s jeho otcem, který by mu pomohl tímto nelehkým obdobím projít, je dosti komplikovaný. Jack je ztracenou duší v moderním světě, která si klade řadu otázek a snaží se v životě zorientovat. Kde je pravda? Co je věčnost? Jak vznikl život... Hvězdně obsazený snímek je poctou životu, přírodě a světu kolem nás, jenž se nám odhaluje jako symfonie. Postupně, obraz po obrazu nám přináší epický a dokonalý příběh, který je aktuální dnes stejně jako před více než půl stoletím.

Video
Video se připravuje ...

Trailer: Strom života /Youtube/

Válečný kůň (War Horse)

Působivý příběh mladého chlapce jménem Albert a jeho milovaného koně Joeyho se odehrává na samém počátku první světové války. Joey je Albertovým otcem prodán britské jízdě a následně poslán na frontu, kde začíná jeho pozoruhodná pouť na pozadí velké války. Navzdory překážkám, kterým je na každém kroku nucen čelit, Joey ovlivňuje a mění životy všech, se kterými se na své pouti setká. Albert, který na svého přítele nedokáže zapomenout, opouští domov a vydává se na francouzská válečná pole, aby zde svého koně našel a přivedl ho zpátky domů.

Video
Video se připravuje ...

Trailer: Válečný kůň /Youtube/

Další nominace

Nejlepší herec v hlavní roli

 

Demián Bichir - Za lepší život

 

George Clooney - Děti moje

 

Jean Dujardin - The Artist

 

Gary Oldman - Jeden musí z kola ven

 

Brad Pitt - Moneyball

 

Nejlepší herec ve vedlejší roli

 

Kenneth Branagh - Můj týden s Marilyn

 

Jonah Hill - Moneyball

 

Nick Nolte - Válečník

 

Christopher Plummer - Začátky

 

Max von Sydow - Neuvěřitelně hlasitě a neuvěřitelně blízko

 

Nejlepší herečka v hlavní roli

 

Glenn Close - Albert Nobbs

 

Viola Davis - Černobílý svět

 

Rooney Mara - Muži, kteří nenávidí ženy

 

Meryl Streep - Železná lady

 

Michelle Williams - Můj týden s Marylin

 

Nejlepší herečka ve vedlejší roli

 

Bérénice Bejo - The Artist

 

Jessica Chastain - The Help

 

Melissa McCarthy - Ženy sobě

 

Janet McTeer - Albert Nobbs

 

Octavia Spencer - The Help

 

Nejlepší režie

 

The Artist - Michel Hazanavicius

 

Děti moje - Alexander Payne

 

Hugo a jeho velký objev - Martin Scorsese

 

Půlnoc v Paříži - Woody Allen

 

Strom života - Terrence Malick