"Kritici jsou lidé, kteří obvykle stojí na druhé straně a hodnotí vaši práci. Většinu kritiků znám pouze skrze novinový papír. Nyní se uvidíme tváří v tvář, uvidím konkrétní lidi a to je mi sympatické," přiznává herec. "Díky tomu, že budu večer moderovat, ocitnu se s kritiky tak trochu na jedné lodi – stanou se z nás krátkodobě spojenci a čím lépe tento večer dopadne – tím lépe pro český film. A to je moment, který nás spojuje," dodává Ondřej Vetchý.

Ceny vítězům předají 14. ledna přední domácí osobnosti - nejlepší film odmění umělecká poradkyně MFF Karlovy Vary Eva Zaoralová, cenu za nejlepší scénář předá Zdeněk Svěrák, cenu pro nejlepší hudbu Petr Hapka, vítěz jedné z hereckých kategorií přebere ocenění z rukou Lubomíra Lipského.

Porota složená z předních domácích filmových kritiků a publicistů bude ve dvoukolovém hlasování hodnotit 25 hraných a 21 dokumentárních celovečerních filmů uvedených premiérově do kin v roce 2011.

Ceny české filmové kritiky vznikly s cílem upozornit především na zajímavé tituly a mimořádné výkony v jednotlivých hereckých či tvůrčích profesích, ale také vyzdvihnout nové talenty.

Hlavní snahou bylo s využitím dobře fungujících zahraničních modelů jako např. Zlaté globy, vytvořit nový prostor pro zviditelnění domácí filmové tvorby a pro diskusi o její kvalitě. "Nevytváříme konkurenci jiným anketám, ale chceme nabídnout alternativu. Ceny české filmové kritiky přinášejí jiný úhel pohledu na stav české kinematografie a věřím, že mohou přispět k sebereflexi české kinematografie i filmové kritiky," říká Helena Uldrichová, ředitelka České filmové komory, která ceny organizačně zajišťuje.

Fotogalerie
3 fotografie