Režisér takových filmových hitů jako Hoří, má panenko, Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus nebo Lid versus Larry Flynt velké problémy se zrakem sám přiznává. Na pravé panence má velkou černou tečku, kterou vidí i na objektech svého pohledu. „Uprostřed oka mám černej flek. Takže když se na vás dívám, tak tam, kde máte hlavu, je velkej černej flek,“ svěřil se režisér.

Formanovo rozhodnutí už netočit schvaluje jeho dvorní kameraman Miroslav Ondříček (76). „Už před rokem jsem mu říkal, ať s tím praští,“ sdělil Blesku Ondříček a dodal: „Já už si za kameru taky nikdy nestoupnu. Jsme prostě oba staří a nemocní.“ Forman si ale zase tak nestýská.

Fotogalerie
3 fotografie

Jak Blesku svěřila režisérova manželka Martina (44), Miloš velice rád od režie přesedlal k herectví. „Vždyť je z něho začínající francouzský herec, který má milostné scény s francouzskou herečkou Catherine Deneuve ve filmu The Beloved (Milovaný), který má premiéru teď v Cannes,“ svěřila Martina s tím, že dokonce na krásnou herečku žárlí.

Co je makulární degenerace?

Makulární degenerace je nemoc, při které dochází k postupné ztrátě zraku a je hlavním důvodem slepoty u lidí starších 50 let. Makulární degenerace nastává, když část sítnice zvaná makula začne ubývat. To je problém, protože makula umožňuje ostré vidění při běžných denních činnostech, jako je jízda v autě nebo sledování televize.