Kruté nedorozumění o dávné nevěře poznamenalo desítky let života celé rodiny. Jana Brejchová se uzavřela do sebe a přestala s Hanou komunikovat. „Přitom jsme s Milošem spolu nikdy nic neměli,“ opakuje důrazně Hana. „Ani před natáčením Plavovlásky, ani po něm,“ dodává.

Vadí jí žárlivost, která mezi ni a Janu vrazila letitý klín. Forman sice Haně z Ameriky často volá, občas napíše, zajímá ho, co dělá a jak se má, ale jen z dlouholetého přátelství. Další, co Hanu trápí a tíží, je sestřina nemoc. Jana se podle ní kvůli Alzheimerově chorobě, jíž trpí, uzavřela před zbytkem rodiny a s nikým nechce mluvit.

Fotogalerie
4 fotografie

„Je to hrozné, ale Jana nepustila k sobě do bytu ani našeho nejstaršího bráchu Jardu. Přiletěl až z Kanady, kde žije. Přemlouval ji, aby spolu aspoň vypili kávu, ale odmítla ho,“ nechápe počínání sestry Hana. Sama se s Jaroslavem ráda sešla a byl u toho i nejmladší bratr Josef. Právě kvůli Janině těžké nemoci má bývalá herečka strach, že už se usmíření nedočká. Ví, že se sestra stýká málo i s vlastní dcerou Terezou, a bojí se, že si s Janou už nestihnou říct pravdu. „Moc mě to tíží, chtěla bych naše vztahy urovnat. Jen tohle mi chybí, jinak jsem docela spokojená a šťastná,“ dodala Hana Brejchová.

Co je Alzheimerova nemoc

Je to choroba napadající mozek, kde dochází k zániku některých nervových buněk. Nezanedbatelnou roli hraje dědičnost a stárnutí. Nemoc působí zejména na paměť, která se výrazně zhoršuje. Poškozena je především krátkodobá paměť. Člověk se neorientuje v prostoru a čase. Tyto změny mohou u některých nemocných vyvolat agresivní chování, celkově může dojít ke změně osobnosti.