V předvečer předávání prestižních Oscarů se již tradičně udílely ceny Zlaté maliny. Na rozdíl od Oscara si jde Zlatou malinu převzít jen pár odvážlivců, protože poukazují na filmové neúspěchy.

Nejhorším hollywoodským filmovým počinem roku 2010 byl fantasy snímek Poslední vládce větru. "Zvítězil" v pěti z deseti kategorií výročních anticen Zlatá malina, které jsou tradičně udělovány v předvečer Oscarů. Další tři maliny byly v Los Angeles uděleny filmu Sex ve městě 2. Naopak upírská romance Twilight sága: Zatmění žádnou anticenu nezískala, přestože měla devět nominací.

Nejhorší filmy

Poslední vládce větru byl vyhlášen nejhorším filmem, Zlatou malinu má i za nejhorší režii a nejhorší scénář. "Zvítězil" také v nově vyhlášené kategorii "Nejhorší očirvoucí zneužití 3-D technologie". Pozlacenou plastovou malinu o velikosti golfového míčku získal i představitel jedné z vedlejších rolí Jackson Rathbone.

Sex ve městě 2 posbíral ceny v kategorii nejhoršího filmového pokračování a nejhorší herečku v hlavní roli se mezi sebe rozdělily pro pořádek všechny čtyři hrdinky. Už druhý film navazující na úspěšný televizní seriál si také připsal Zlatou malinu za nejhorší obsazení.

Nejhorší filmové výkony

Nejhorším hercem Hollywoodu v hlavní roli byl vyhlášen Ashton Kutcher. "Ocenění" dostal za výkony ve filmech Vrahouni a Na svatého Valentýna.

V kategorii nejhorší herečky ve vedlejší roli "zabodovala" Jessica Alba. Nominaci na Zlatou malinu si přitom vysloužila hned čtyřmi snímky - Vrah ve mně, Fotři jsou lotři, Machete a Na svatého Valentýna.

Nejhorší filmové výkony jsou tedy známé, teď už se filmoví nadšenci můžou těšit na noc, kdy dojde k opravdovému ocenění talentu. Kdo si Oscara odnese?

Fotogalerie
7 fotografií