Je to složitý a emocionální film, když jste četl scénář pochopil jste ho?

Určitě to trvalo pár chvil než jsem se zorientoval. Vše měl Chris osm let v hlavě, bylo potřeba si nad tím sednout a promluvit si o mé roli. Je to jeho snový svět.

V důsledku tvorby tohoto filmu jste začal analyzovat své vlastní sny?

Nejsem velký snílek. Snažil jsem se k tomu přistoupit analyticky. Prostě jsem si přečetl pár knih od Freuda a jeho analýzu snů. Samozřejmě, že v té době jsem se i více sousředil na své sny a musím říct, že občas byly dost realistické, něco na tom bude.

Co vás přivedlo k hraní zloděje myšlenek?

Byl to nesmírně ambiciózní koncept. Práce s takovým režisérem je také skvělá. Měl jsem i hodně rozhovorů s nádhernou Marion Cotilard. Ve filmu hraje moji manželku a velmi jsme si rozuměli. Bylo to nesmírně vzrušující.

Co bylo na roli nejtěžší?

Mám trochu averzi ke sci-fi, protože je těžké citově se investovat do světů, které jsou příliš daleko od toho, co víme. Víte je těžké se vcítit do něčeho, co v běžném světě neexistuje. Běžně tyto filmy nedělám, ale zaujal mě scénář a spolupráce s Chrisel Nolanem.

Podle čeho si vybíráte role?

Hodně mých filmových rolí bylo vážnějšího tónu, ale mě to nevadí, baví mě hrát těžké charaktery. Víte jsem velmi šťastná osoba v tomto směru. Mám hodně přátel v tomto odvětví, které se nedostanou k tomu, co by chtěli hrát. Proto jsem rád, že mohu dělat to, co chci.

Co na filmu Počátek (Inception) nejvíce oceňujete?

Celý ten dokonale smyšlený snový svět. Myslím, že Nolan odvedl velmi dobrou práci a jsem rád, že jsem na tom s ním spolupracoval. Samozřejmě spolu se skvělými herci, kteří mi v roli zloděje snů pomáhali. Myslím, že lidi to bude bavit, je to taková inteligentní akční sci-fi, asi tak bych film viděl já.