Každý rok se čeká, že přijde do kin nějaký filmový trhák. Něco, co nás zasáhne a budem o tom dlouze mluvit a třeba si jej zhlédneme opakovaně. Většinou je kolem něj před premiérou tajemno a moc se o něm nemluví. Říká se tomu ticho před bouří. To, že Christopher Nolan jednu takovou bouři vytvořil se přesvědčíte už brzy sami. Ale snímek Počátek má slušně našlápnuto stát se druhým Matrixem a strhnout kolem sebe novou filmovou mánii.

Letos má takový osud snímek Inception (Počátek), sci-fi Christophera Nolana, která právě zamířila do kin v Americe. Její režisér má v Hollywoodu uznávanou pozici. Všechny jeho dosavadní americké filmy - Memento, Insomnie, Batman začíná, Dokonalý trik a Temný rytíř - jsou dějově velmi vymakané a inteligentní.

Ve světě, kde se dělají hlavně adaptace comicsů, remaky a pokračování filmových sérií, představuje Inception skutečnou explozi originality. Jak se shoduje většina recenzí, vlastně nic podobného dosud nebylo k vidění. A vícekrát zaznívá i vzpomínka, že naposledy něco takového představoval Matrix. Inception je o partičce zlodějů, kteří umějí vstupovat do snů lidí a krást tam myšlenky.

Ukázky z filmu Počátek
Autor: warnerbros.cz

Inception má být lepší než Matrix

Cobb (Leonardo DiCaprio) je vůdce týmu, který si najímají bohatí průmyslníci, aby za ně přímo v mysli jejich konkurentů prováděli špionáž. Tentokrát ale dostanou za úkol něco mnohem složitějšího - naopak vložit myšlenku do mozku a nechat ji růst. Cobb však svým spolupracovníkům tají, že když se vnoří do snu jiných lidí, začne se mu v nich zjevovat i jeho mrtvá manželka, která sabotuje jeho plány a existuje jako věčná připomínka jeho dávné viny.

Myšlenka pro Inception se zrodila zhruba před deseti lety. Nolan chtěl protlačit tento projekt hned po svém filmu Insomnie, ale studio potřebovalo nějakou záruku, že umí natočit opravdu velký hit, aby mu dali další peníze na film. Po miliardovém Temném rytíři, jenž zlámal rekordy výdělků, už nikdo neváhal. Extrémně vypravěčsky komplikovaný film odehrávající se na několika rovinách snu a reality dostal požehnání a schválený obří rozpočet, nad jehož dodržením bděla Nolanova manželka Emma Thomas.

Kromě DiCapria v hlavní roli, se zde objevují i další známí herci - Marion Cotillard (Edith Piaf) coby manželka hlavního hrdiny, Ellen Page (Juno) coby nová členka týmu, Joseph Gordon-Levitt (500 dní se Summer) a Tom Hardy (Bronson) jako hlavní členové, Ken Watanabe (Poslední samuraj) jako jejich zadavatel a Cillian Murphy jako „oběť". Dále se tu v menších rolích představí i Michael Caine, Pete Postlethwaite a Tom Berenger.

Ukázky z filmu Počátek
Autor: warnerbros.cz

Recenzenti film hodnotí velmi vysoko

Jak se doposud shodují recenzenti, výsledné dílo rozhodně nepůsobí, že má dvě a půl hodiny a 200 milionů dolarů je využito tak, že si jich někdy všimnete a s údivem vydechnete, ale mnohdy si ani neuvědomíte, jak těžké muselo být vyrobit některé scény.

Na recenzentské databázi Rottentomatoes.com se publicisté předhánějí v superlativech. Z dosavadní 150 recenzí v angloamerickém tisku je 85 procent kladných a průměrné hodnocení je vysokých 8, 3 bodu z 10 možných. Na divácké Mezinárodní filmové databázi (IMDB.com) se hodnocení vyhouplo ještě výš, na neuvěřitelných 9, 6 bodu z 10 možných. Hlasovalo pro něj zatím asi 2800 lidí a 85 procent  z nich dává nejvyšší známku. O něco lépe jej přitom hodnotí neameričtí diváci.

Ukázky z filmu Počátek
Autor: warnerbros.cz

Zápletka filmu

Jistý Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) se zabývá pronikáním do mysli lidí skrze jejich sny. Tato zvláštní schopnost se ale dostala do rukou těch, které napadlo, že by na tom mohli slušně vydělat. A tak se zrodil nový druh zločinu. Cobb je považován za špičku v oboru loupeží myšlenek. Dokáže zcizit jakékoliv tajemství, jakoukoliv informaci z podvědomí daného člověka během spánku, kdy je jeho mysl nejvíce oslabena.

Krádežemi myšlenek se ale Cobb dostal do křížku se zákonem a žije na útěku před spravedlností. Jeho život má změnit nabídka, která mu může vrátit zpět život, po kterém toužil. Jeho poslední úkol ale bude o něco komplikovanější. Místo krádeže má Cobbův tým naopak jednu myšlenku do něčí mysli vložit.

Ukázky z filmu Počátek
Autor: warnerbros.cz

Zajímavosti z filmu

Ve filmu použil Nolan některé soupravy, jež používal například ve filmech Batman začíná a Temný rytíř. Pro film Počátek byly postaveny speciální obrovské otáčející se chodby a jiné podobné konstrukce, které pomáhají vytvářet dojem a prostředí snového světa. Při natáčení snímku Počátek vyzkoušel Nolan několik málo scén postprodukčně převést do 3D a s výsledkem byl údajně více než spokojen, což zvýšilo pravděpodobnost, že by mohlo být třetí pokračování Batmana v jeho režii nakonec přeci jenom natočeno ve 3D formátu.

Počátek ovšem zůstal v klasickém 2D formátu. Protože jsou informace o filmu značně utajovány, spekuluje se o tom, zda bude Nolanův poslední film úspěšný. Největší obavy se připisují pointě a vyústění celého příběhu, ve kterých se pravděpodobně bude dát nejvíce zkazit, neboť vizuální stránka se podle ukázek jeví zajímavě. Při natáčení se filmový štáb pohyboval v několika zemích světa a natáčel od Eiffelovy věže až po zasněžené vrcholky hor.