Slavnostní 82. ročník filmových cen Oscarů skončil

6:02 Děkujeme všem čtenářům Blesk.cz za pozornost. Filmový maraton předávání filmových cen Oscarů právě skončil. Dobré ráno těm, kteří vstávají, dobrou noc těm, keří nás vydrželi sledovat až do brzkých ranních hodin. Příští rok opět naviděnou!

6:01 Kathrin si začíná uvědomovat, co vše dokázala a začíná se jí chvět hlas. Vše však ustála a znovu poděkovala skvělému filmovému týmu.

5:59 Smrt čeká všude! Dostává Oscara za nejlepší snímek roku a poráží tak na plné čáře svého jediného konkurenta film Avatar. James Cameron skládá své ženě poklonu.

5:58 Nejlepší snímek vyhlašuje Tom Hanks.

5:56 Dojatá Kathrin děkuje všem z filmového štábu. A také ženám a mužům, kteří denně riskují životy ve válce a zajištují nám tak bezpečí.

5:55 Wow! Nejlepší režii získává poprvé v historii žena a to Kathryn Biegellow za film Smrt čeká všude!

5:54 A je to tady vrchol večera pro exmanžele! Kathrin nebo James?

5:50 Dejte mi minutu a budu brečet, jako by říkala Sandra. Také je ráda, že to tak dopadlo, nejraději by za to dala pusu Meryl Streep. A je to tady.. Slzy! Děkovačka mamince vhnala Sandře slzy do očí. Vše však zvládla s elegancí.

5:49 Je velmi zaskočená, zatím nedává najevo své emoce. Děkuje svým hereckým kolegům a rodině.

5:48 Konečně! Sandra Bullock se dočkala svého prvního Oscara za nejlepší herečku v hlavní roli!

5:47 Kategorii přichází vyhlásit herec Sean Penn.

5:40 Další pětice známých herců představuje nominované herečky za hlavní roli. Opět slyšíme osobní zážitky a vtipné postřehy na pětici dam. Všichni už netrpělivě čekají, jestli Sandra Bullock vyhraje svého prvního Oscara? Nebo jí ho vyfoukne Meryl Streep?

5:32 Nejlepší herec je podle akademiků Jeff Bridges za film Crazy Heart. Sál tleská ve stoje. Oslavně vykřikuje, děkuje rodině a filmovému štábu za skvěle odvedenou práci.

5:31 Oscara bude předávat herečka Kate Winslet.

5:24 Na podium příchází pětice hereček a herců, kteří představují jednotlivé nominované herce. Herci nejsou vybraní náhodně, ale podle toho, že hráli s dotyčným nominovaným ve společném filmu. Vypráví tedy své osobní dojmy z natáčení. Mnohdy vtipné postřehy týkající se osoby herce.

5:23 Začínáme nejlepším hercem v hlavní mužské roli.

5:21 Napětí stoupá, adrenalin se zvedá! Jdeme na hlavní kategorie. Nejlepší herecké výkony, režii a film.

5:16 Oscara dostává film El Secreto de Sus Ojos z Argentiny. Děkovná řeč zazněla zčásti v rodném jazyce.

5:14 Quentin Tarantino uvádí nominace na nejlepší cizojazyčný film. Vyhraje favorizovaná Bílá stuha od německých tvůrců?

5:07 Dalšího Oscara do sbírky bere drama Smrt čeká všude! Kathrin Biegellowová zvyšuje náskok na 4:3 nad Avatarem.

5:06 Nyní je na řadě nejlepší střih.

5:04 Vítězem se stává dokument The Cove.

5:01 Matt Damon přichází vyhlásit nejlepší dokumentární snímek.

4:55 Je to tak! James Cameron vstává a raduje se. Avatar vyrovnává skore na 3:3.

4:54 Další kategorie, která se vyhlašuje je nejlepší vizuální efekty. Tady by snad povinně měl svou nominaci proměnit Avatar.

4:52 Oscara si odnáší animovaný snímek Vzhůru do oblak. Avatar ani Smrt čeká všude svou nominaci neproměnil.

4:46 Na vybranou filmovou hudbu postupně tančí tanečníci.

4:45 Zpěvačka Jenifer Lopez v krásné růžové robě a herec Sam Worthington z Avataru představují nominace za nejlepší původní hudbu. Tak co, Avatar nebo Smrt čeká všude? Nebo zasáhne do boje i jiný film?

4:35 Avatar bere dalšího Oscara. Stav se snižuje na 2:3. James Cameron šlape své exmanželce na paty. Cenu si odnáší italský kameraman Mauro Fiore.

4:34 Sandra Bullock vyhlašuje kategorii nejlepší kamera.

4:26 Vzápětí se vyhlašují nejlepší zvukové efekty a znovu vyhrává film Bigellowové Smrt čeká všude. Skore se navyšuje na 3:1.

4:25 Oscara získává film Smrt čeká všude. Bravo Kathrin zase jsi napřed. 2:1 pro Smrt čeká všude. 

4:22 Nejlepší zvuk přichází vyhlásit Zac Efron.

4:18 Hvězdy filmu Twillight Kristen Stewart a Taylor Lautner uvádí poctu hororovému žánru.

Christoph Waltz je prvním oceněným večera. Získal Oscara za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli - a to za film Hanební pancharti
Autor: AFP

4:17 Nyní večer prokládá vtipné video Steva Martina a Aleca Baldwina, jak spí v noci v posteli. Přenáší se to jako zrychlený záběr nějaké bezpečnostní kamery. Diváci propukají v hlasitý smích.

4:10 Cenu si odnáší Sandy Powellová za film Královna Viktorie.

4:09 Tom Ford a Sarah Jessica Parker vyhlašují jak jinak než nejlepší filmové kostýmy. Sarah má na sobě krásné krémové hedvábné šaty, zdobené stříbrným živůtkem.

4:06 Vítězem se stává film Avatar, proměnuje tak svou první nominaci! Skore mezi exmanželi se vyrovnává na 1:1.

4:05 Sigourney Wiever vyhlašuje cenu za nejlepší filmovou výpravu.

3:59 Překvapivě vyhrává Monigue za film Precious. Ale podle sázkových kanceláří favoritka. "Všem moc děkuji, miláčku můžeš být na mě pyšný," řekla dojatě herečka tmavé pleti Monique.

3:55 Robin Williams přichází vyhlásit nejlepší herečku ve vedlejší roli.

3:53 Sál tleská vestoje, pořadatelé připomínají již dříve oceněnou Lauren Bacallovou, režiséra Rogera Cormana a jeho kolegu Gordona Willise.

3:50 Vyhrává Geofrrey Fletcher za film Precious. Přichází první velmi emotivní projev, dochází i na slzy. Fletcher děkuje svému tátovi a všem, kteří mu pomáhali ke tvorbě tohoto scénáře.

3:47 Jake Gyllenhall přichází vyhlásit nejlepší převzatý scénář.

3:41 Chvíli napětí prokládá vtipná scénka s ocasem, který se začne z nenadání Stillerovi pohybovat, ten ho během chvíle zkrotí. Oscara vyhrává film Star Trek.

3:39 Pozor, Ben Stiller v sobě komika nezapře, přichází namodro pomalovaný jako Avatar a mluví řečí lidu Navi. Má i žluté kontaktní čočky, diváci se baví. Dokonce má přidělaný i ocas. Vtipkuje na účet Jamese Camerona. Stylově oblečen a pomalován modrou barvou vyhlašuje nejlepší filmový make-up.

Ben Stiller se nechal strhnout Avatarmánií a vyhlášení kategorie nejlepší filmový make-up zvládnul v modrém maskování
Autor: AFP

3:36 Nejlepší krátký hraný film je The New Tenants.

3:34 Nejlepším krátkým dokumentem je titul Music By Prudence.

3:31 Cenu vyhrává francouzský film Logorama.

3:28 Curry Mulligan a Zoe Saldana přichází vyhlásit nejlepší krátký animovaný film, dokument a hraný film.

3:23 Diváci si nyní připomínají Johna Hughese (1950-2009).

3:15 První nominace za film Smrt čeká všude je proměněna! Bigelow:Cameron - 1:0. Nejlepší původní scénář napsal Mark Boal. "Je to pro mne velká čest. Víte, byl jsem reportérem v Iráku. Vrátil se a dostal nápad a to je celé. Film však předčil má očekávání."

James Cameron a Kathryn Bigelow budou mezi sebou bojovat o zlaté sošky Oscarů. Kdo bude v počtu získaných sošek úspěšnější se dozvíme už za několik hodin. zlat
Autor: SITA

3:12 Robert Downey jr. v černých brýlí vyhlašuje nejlepší původní scénář.

3:03 Oscara dostává píseń The Weary Kind za film Crazy Heart.

3:02 Amanda Seyfried a Miley Cyrus vyhlašují cenu za nejlepší originální píseń. Písně se představují na projekci, v minulých letech každá zazněla živě.

2:59 Vyhrává další favorit, animovaný film Vzhůru do oblak.

2:58 Cameron Diaz vyhlašuje nejlepší animovaný snímek.

2:52 Během filmového večera se postupně představí všech deset nejlepších snímků. Začínáme filmem Blind Side.

2:50 "Velmi děkuji režiséru Tarantinovi, že mi dal tu možnost zahrát si tak skvělou roli. Děkuji ti za tvé vedení, tvou pomocnou ruku. Díky i Bradu Pittovi." Byl to emotivní projev, skoro došlo i na slzy.

2:48 Rakušan Christoph Valtz vyhrává Oscara za film Hanebný Pancharti. Překvapení se nekonalo, Valtz byl horkým favoritem na Oscara.

2:44 Na scénu přichází Penelope Cruz a vyhlašuje herce ve vedlejší roli.

2:38 Nad hlavami moderátorů se vznáší modré semínka z filmu Avatar, samozřejmě vše je utvořeno graficky. Steve Martin rychle vytahuje sprej a škůdce ničí. Všichni se dobře baví.

2:37 Moderátoři postupně představují nominované herce a herečky a komentují to vtipnými hláškami, které se týkají filmů ve kterých hrají.

2:36 Hned na začátku se pouští do Meryl Streep a naráží na její početné filmové nominace. Meryl se velmi baví.

Meryl Streep je žhavou kandidátkou na zlatou sošku v hlavní ženské herecké kategorii
Autor: AFP

2:34 A konečně, na scénu přichází Alec Baldwin a Steve Martin, spuštěni ze stropu divadla. Diváky už baví svými vtípky na svou osobu.

2:32 Místo Aleca Baldwina a Steva Martina přichází jistý Niel Patrick Harris, který zpívá vtipné hlášky o nominovaných hercích. Show se stylizuje do filmových 20.let.

Fotogalerie
15 fotografií

Červený koberec

2:26 Meryl Streep se objevila v nádherné bílé, jednoduché robě a vypadá fantasticky. Moderátorovi tvrdí, že už žádnou nervozitu nepocit´uje. "Tolikrát už jsem byla nominovaná," řekla Meryl s úsměvem.

2:24 Herečka Gaboury Sidibe, která je nominována za film Precious říká, že je velmi nervozní, ale neví jetli v takové konkurenci má šanci uspět. Za hlavní ženskou roli se spíše očekává vítězství Meryl Streep nebo Sandry Bullock.

2:21 Miley Cyrus má krásné tělové šaty s korzetem a svěřuje se moderátorce, že výběr vůbec nebyl lehký.

2:16 Cameron Diaz má krásné stříbrné šaty se zlatými penízky. Na vítěze tipuje Avatara nebo film Smrt čeká všude.

2:11 Morgan freeman se chlubí svou manželkou a dcerou, všichni tři mají na ruce náramky,které podporují nadaci Nelsona Mandely. Freeman je nominován za hlavní mužskou hereckou roli ve filmu Invictus, kde hraje právě jihoafrického prezidenta Nelsona Mandelu.

2:09 Matt Damon říká, že za šest měsíců, kdy hrál ragbiového hráče se tento sport naučil mít rád. Je nominován za vedlejší mužskou roli ve filmu Invictus.

2:04 George Clooney se svěřuje, že létání nemá moc rád, ale ve filmu byl jen v ateliérech, takže většinu času opravdu netrávil v oblacích. Je nominován za hlavní mužskou hereckou roli právě ve filmu Lítám v tom.

2:02 Penelope Cruz nominovaná za film Nine je oblečená do rudé roby. Říká, že je velmi pyšná za svou nominaci a že zde může být v tak skvělé společnosti hereček, nominovaných za vedlejší ženskou roli.

1:57 Atmosféra je úžasná, fanoušci ječí při každém příchodu slavné celebrity. Červený koberec je pro jistotu zastřešen, organizátoři se báli deště. Ten však naštěstí nepřišel a v Los Angeles svítí slunce.

1:54 Je to až zarážející, ale jako by se všechny herečky domluvily na barvě svých rob. Zatím dominují barvy stříbrná, šedá a béžová. Kate Winslet září ve stříbrném korzetu a hedvábné dlouhé sukni.

1:46 Sandra Bullock, která je horkou favoritkou na Oscara za film Blind Side v hlavní ženské roli právě přichází. Zdobí ji třpytivé stříbrné šaty a rudé rty, vypadá skvěle. "Byla to velmi komplikovaná role hrát adoptivní matku, ale skvělý režisér mi nastínil představu a já prostě jen hrála," řekla Sandra.

1:45 Colin Firth se svěřuje jaká skvělá atmosféra byla při natáčení filmu A Single Man, kde si zahrál slavného návrháře Toma Forda.

1:43 James Cameron přichází! Pochvaluje si skvělou atmosféru. Moderátorovi říká, jak velmi důležitá byla nová technika pro jeho film Avatar a věří v úspěch.

1:41 Nyní vidíme přicházet Helen Mirren v decentních šedivých šatech společně s Christopherem Plummerem.

1:38 A máme tu i Quentina Tarantina s Diane Kruger. Quentino se svěřuje, že scénář pro Hanebný pancharty měl v hlavě už deset let a až ted´ se dočkalo zpracování. Na režisérovi je vidět napětí a nervozita.

1:35 Christoph Valtz nominovaný za nejlepšího herce ve vedlejší roli ve filmu Hanebný pancharti má velkou šanci získat Oscara. Přišel netradičně zašedivělý a s vousy.

1:30 Celý přímý přenos je prošpikován reklamními přestávkami, proto omluvte občas větší časové proluky.

1:28 Maggie Gylenhall nominovaná za roli ve filmu Crazy Heart má na sobě krásnou modro-černou robu. Říká, že role matky ve filmu pro ni byla velmi složitá, sama jí ještě není, ale myslí si, že vše zvládla, jak se od ní očekávalo.

1:26 Moderátor zpovídá Toma Forda, slavného amerického návrháře, podle něhož byl natočen film A single man, v němž si hlavní roli zahrál Colin Firth. Výsledku se Tom Ford obával, ale nakonec je s filmem velmi spokojen.

1:24 Curry Mulligan, nominovaná za film An Education vypadá v černých šatech skvěle. Moderátorovi se svěřila, že je trochu nervozní.

1:22 Mezi prvními vidíme herečku Charlize Theron v úžasné lila robě.

1:20 Hvězdy stříbrného plátna začínají přicházet po červeném koberci do divadla Kodak Theatre. Všechny zajímá, co mají dámy na sobě za šaty a pro jakého věhlasného návrháře se rozhodly.

1:18 Vítáme všechny filmové fanoušky a čtenáře Blesk.cz. Oscarová noc začíná!

 


 

Slavnostní večer budou moderovat herci Alec Baldwin a Steve Martin, můžeme se tak těšit na filmovou noc plnou zábavy ale i napětí.

Do losangelského Kodak Theatre se chystají hvězdy stříbrného plátna. Na červeném koberci by se měly objevit už v půl druhé v noci z neděle na pondělí. Samotný slavnostní večer začíná ve dvě hodiny v noci našeho času. Přímý přenos bude vysílat mimo jiné televizní stanice HBO. Čeští fanoušci filmu mohou slavnostní večer sledovat na plátně kina Světozor.

Oscarová filmová noc bude především o napínavém boji mezi exmanželi Jamesem Cameronem a Kathrin Bigelowovou. Tedy mezi fantasy filmem Avatar a válečným dramatem Smrt čeká všude. Jak nakonec boj dopadne, se dozvíme kolem páté hodiny ranní.

Všechny také zajímá, zda-li si herečka Sandra Bullock odnese svého prvního Oscara za hlavní ženskou roli ve filmu The Blind Side. Nebo jestli vyhraje hollywoodský krasavec George Clooney za film Lítám v tom, který se týká americké krize a následného propouštění zaměstnanců z velkých firem. Inu film může překvapit a vyhrát hlavní kategorii nejlepší film. Už mnohokrát filmová akademie překvapila výběrem vítězného snímku. Novinkou letošního roku je to, že o nejlepší snímek roku bude bojovat deset filmů.

Fotogalerie
15 fotografií


Nominace podle kategorií

Nejlepší film:
Avatar
Smrt čeká všude
District 9
An Education (Vzdělání)
The Blind Side (Slabé místo)
Hanebný pancharti
Precious: Based on the Novel Push by Sapphire
A Serious Man (Vážný muž)
Lítám v tom
Vzhůru do oblak

Nejlepší režie:
James Cameron (Avatar)
Kathryn Bigelowová (Smrt čeká všude)
Quentin Tarantino (Hanebný pancharti)
Lee Daniels (Precious: Based on the Novel Push by Sapphire)
Jason Reitman (Lítám v tom)

Herec v hlavní roli:
George Clooney (Lítám v tom)
Morgan Freeman (Invictus: Neporažený)
Jeff Bridges (Crazy Heart)
Colin Firth (A Single Man)
Jeremy Renner (Smrt čeká všude)

Herec ve vedlejší roli:
Matt Damon (Invictus)
Woody Harelson (The Messenger)
Christopher Plummer (The Last Station)
Stanley Tucci (The Lovely Bones)
Christoph Waltz (Hanebný Pancharti)

Herečka v hlavní roli:
Sandra Bullocková (The Blind Side/Slabé místo)
Helen Mirrenová - (The Last Station)
Meryl Streepová (Julie a Julia)
Carey Mulliganová (An Education/Vzdělání)
Gabourey Sidibe (Precious: Based on the Novel Push by Sapphire)

Herečka ve vedlejší roli:

Penelope Cruz (Nine)
Vera Farmiga (Lítám v tom)
Maggie Gyllenhal (Crazy Heart)
Anna Kendrick (Lítám v tom)
Mo'Nique (Precious: Based on the Novel Push by Sapphire)

Nejlepší animovaný snímek:
Coraline
Fantastic Mr. Fox
The Princess and Frog (Princezna a žabák)
The Secret of Kells
Up - Vzhůru do oblak

Nejlepší cizojazyčný film:
Ajami (Izrael)
La Teta Asustada (Peru)
Prorok (Francie)
El Secreto De Sus Ojos (Argentina)
Bílá stuha (Německo)

Nejlepší adaptovaný scénář:
Neill Blomkamp a Terri Tatchell (District 9)
Nick Hornby (Škola života)
Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Armando Iannucci, Tony Roche (In The Loop)
Geoffrey Fletcher (Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire)
Jason Reitman a Sheldon Turner (Lítám v tom)

Nejlepší originální scénář:
Mark Boal (Smrt čeká všude)
Quentin Tarantino (Hanebný pancharti)
Alessandro Camon a Oren Moverman (The Messenger)
Joel a Ethan Coenovi (A Serious Man)
Bob Peterson, Pete Docter, příběh: Pete Docter, Bob Peterson, Tom McCarthy (Vzhůru do oblak)

Nejlepší dokument:
Burma VJ
The Cove
Food, Inc.
The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers
Which Way Home

Nejlepší krátký dokument:
China's Unnatural Disaster: The Tears of Sichuan Province
The Last Campaign of Governor Booth Gardner
The Last Truck: Closing of a GM Plant
Music by Prudence
Rabbit à la Berlin

Nejlepší krátký animovaný film:
French Roast
Granny O'Grimm's Sleeping Beauty
The Lady and the Reaper (La Dama y la Muerte)
Logorama
A Matter of Loaf and Death

Nejlepší krátký hraný film:
The Door
Instead of Abracadabra
Kavi
Miracle Fish
The New Tenants

Nejlepší hudba:
James Horner - Avatar
Alexandre Desplat - Fantastic Mr. Fox (Úžasný pan Lišák)
Marco Beltrami a Buck Sanders - Smrt čeká všude
Hans Zimmer - Sherlock Holmes
Michael Giacchino - Vzhůru do oblak

Nejlepší píseň:
Almost There; Randy Newman (Princezna a žabák)
Down in New Orleans; Randy Newman (Princezna a žabák)
Loin de Paname; Reinhardt Wagner a Frank Thomas (Paříž 36)
Take It All; Maury Yeston (Nine)
The Weary Kind; Ryan Bingham a T Bone Burnett (Crazy Heart)

Nejlepší výprava:
Rick Carter, Robert Stromberg a Kim Sinclairová (Avatar)
Dave Warren, Anastasia Masarová a Caroline Smithová (Imaginarium dr. Parnasse)
John Myhre a Gordon Sim (Nine)
Sarah Greenwoodová a Katie Spencerová (Sherlock Holmes)
Patrice Vermette a Maggie Grayová (Královna Viktorie)

Nejlepší kamera:
Mauro Fiore (Avatar)
Bruno Delbonnel (Harry Potter a Princ dvojí krve)
Barry Ackroyd (Smrt čeká všude)
Robert Richardson (Hanebný pancharti)
Christian Berger (Bílá stuha)

Nejlepší kostýmy:
Janet Pattersonová (Bright Star)
Catherine Leterrierová (Coco Chanel)
Monique Prudhommeová (Imaginarium dr. Parnasse)
Colleen Atwoodová (Nine)
Sandy Powellová (Královna Viktorie)

Nejlepší střih:
Stephen Rivkin, John Refoua a James Cameron (Avatar)
Julian Clarke (District 9)
Bob Murawski a Chris Innisová (Smrt čeká všude)
Sally Menkeová (Hanebný pancharti)
Joe Klotz (Precious: Based on the Novel Push by Sapphire)

Nejlepší masky:
Aldo Signoretti a Vittorio Sodano (Božský)
Barney Burman, Mindy Hallová a Joel Harlow (Star Trek)
Jon Henry Gordon a Jenny Shircoreová (Královna Viktorie)

Nejlepší vizuální efekty:
Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham a Andrew R. Jones (Avatar)
Dan Kaufman, Peter Muyzers, Robert Habros a Matt Aitken (District 9)
Roger Guyett, Russell Earl, Paul Kavanagh a Burt Dalton (Star Trek)

Nejlepší zvuk:
Christopher Boyes, Gary Summers, Andy Nelson a Tony Johnson (Avatar)
Paul N.J. Ottosson a Ray Beckett (Smrt čeká všude)
Michael Minkler, Tony Lamberti a Mark Ulano (Hanebný pancharti)
Anna Behlmerová, Andy Nelson a Peter J. Devlin (Star Trek)
Greg P. Russell, Gary Summers a Geoffrey Patterson (Transformers: Pomsta poražených)

Nejlepší zvukové efekty:
Christopher Boyes a Gwendolyn Yatesová Whittleová (Avatar)
Paul N.J. Ottosson (Smrt čeká všude)
Wylie Stateman (Hanebný pancharti)
Mark Stoeckinger a Alan Rankin (Star Trek)
Michael Silvers a Tom Myers (Vzhůru do oblak)