Ztvárnění oblíbené americké herečky Meryl Streepové v křesle britské ministerské předsedkyně nadchla mnohá světová média. Záměr natočit životopisný snímek oznámila filmová společnost Pathé Films už před pár týdny. Jenže dříve, než se stihlo stanovit termín natáčení, ozvali se potomci bývalé premiérky, dvojčata Carol a Mark Thatcherovi. Jsou toiž pohoršeni scénářem snímku, který ukazuje Thatcherovou jako duševně nemocnou stařenu.

Thatcherová má ve filmu trpět stařeckou demencí

Ve scénáři filmu s názvem The Iron Lady (Železná Lady) má být bývalá britská premiérka zobrazena jako žena trpící stařeckou demencí, která se ohlíží za svou hvězdnou politickou kariérou se zármutkem, píše britský list The Daily Telegraph. Když je o samotě, mluví nahlas k zemřelému manželovi Siru Denisi Thatcherovi, uvedl deník jednu ze scén filmu. 

Ředitel společnosti Pathé se vyjádřil, že chystaným filmem by chtěli vystihnout životní pocity Thatcherové v posledních letech a natočit jak triumfy její kariéry tak i osobní problémy nebo pády. "Carol a Mark Thatcherovi jsou zděšeni z informací, kterých se jim o filmu dostalo," uvedl podle britských médií důvěrný přítel barončiny rodiny. "Scénář považují za levicově motivovanou smyšlenost. K záležitosti se však přímo vyjadřovat nechtějí, mají strach, že by filmu nakonec sami udělali reklamu," dodal.

Streep by mohla získat třetího Oscara

Ředitel Pathé Films Cameron McCracken dodal, že jde zčásti o fikci. Celkové vyznění filmu by tak nemělo překračovat meze dobré morálky. "Je to snímek o moci a o ceně, která se za moc platí. V tomto smyslu je scénář příběhem každého člověka, který někdy musel balancovat na pomezí soukromého života a veřejného působení," uvedl McCracken s tím, že s otázkou duševního zdraví Thatcherové bude ve filmu nakládáno velmi citlivě.

Filmoví fanoušci jsou na příběh ze zákulisí politického života Thatcherové zvědaví a věří, že by Streepová za ztvárnění Železné Lady mohla získat svého třetího Oscara. Režisérkou nového počinu je Phyllida Lloydová, která režírovala se Streepovou úspěšný muzikál Mamma Mia! z roku 2008. Natáčení filmu o slavné konzervativní političce Thatcherové, která byla v čele vlády od května 1979 do listopadu 1990 a nyní ve svých 84 letech žije v ústraní, má začít na konci roku.