Kiwi roste na keři aktinidie lahodné nebo aktinidie čínské. Jedná se o popínavou rostlinu, jejíž šlahouny mohou dorůstat až několika metrů. Aktinidie vyžaduje slunné stanoviště a kyselou půdu. Kiwi lze vypěstovat i v České republice, ale je nutné rostlinu chránit před mrazem. Keř pochází původem z Číny, proto se dříve kiwi nazývalo čínský angrešt, ale během Studené války byl název z marketingových důvodů změněn na kiwi. Ovoce s vysokým obsahem vitaminu C se v minulosti pěstovalo zejména na Novém Zélandu, který dal vzniknout právě novému jménu podle novozélandského národního ptáka kivi. V dnešní době patří prvenství v pěstování kiwi Itálii.

Typické kiwi je to zelené, ale v obchodech se můžeme setkat také se zlatým nebo červeným kiwi (kiwi z Hongyangu). Všechny druhy jsou bohaté především na vitamin C, stačí zkonzumovat jeden plod a pokryjete celou jeho doporučenou denní dávku. Proto je dobré toto ovoce jíst zejména v zimních měsících jako prevenci chřipek a nachlazení. Připravte si z například třeba výborné kiwi smoothie nebo ovocný salát.