Denní sněnísouvislost s propojením skutečnosti a fantazie na prahu vědomí. V bdělém stavu si vytváříme myšlenky ovlivněné naším momentálním prostředím. O čem sníme? O lepší budoucnosti, cestujeme v nepoznaných krajinách, plánujeme. Pomocí představ sami můžeme některé věci jinak vnímat a dále sdělovat.

Oproti tomu noční sny v průběhu REM fáze mohou být odrazem toho, co už déle prožíváme nebo i zapomenuté události z dávné minulosti. Jsou to série myšlenek, obrazů a pocitů, které si nevytváříme vědomě a s nějakým úmyslem, jsou naprosto spontánní.

Obsah snů se u žen a mužů liší. Zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud napsal: „…u mužů jde o ctižádostivé touhy, sloužící vyvýšení vlastní osoby, nebo touhy erotické; u žen jde téměř výhradně o touhy erotické, směřující k uzavření dobrého manželství, které je jejich hlavní ctižádostí;…“ Samozřejmě že sny se mění i s dobou a společností, ve které právě člověk žije. 

Oba druhy snění mají pro nás určitý smysl, to vnímali lidé po celá staletí. Nad nočními sny začali přemýšlet a touha po jejich vysvětlení dovedla některé zejména věštce nebo v té době vykladače snů, k sepsání výkladových knih tzv. snářů.