Autorem knihy Kým jsme byli, jsme a budeme, a zároveň také hlavním hrdinou, je spisovatel Pavel Krejčí. Jednoho dne narazil na knihu o knihovnách palmových listů v Indii a jeho život se obrátil vzhůru nohama. Byl tématem tak uchvácen, že chtěl knihovny palmových listů sám navštívit a najít svůj palmový list. 

Celkem 12 indických knihoven palmových listů uchovává po několik tisíc let záznamy budoucích životních příběhů dnešních lidí. Pavel Krejčí, se při návštěvě několika knihoven přímo v Indii, dozvěděl mnoho informací o své minulosti, současném a budoucím životě. 

Ve své knize autor popisuje taje těchto knihoven a své osobní zkušenosti s tzv. čteči palmových listů. Dokumentuje také celou svou cestu po Indii, kterou několikrát zopakoval. Další část knihy se věnuje pozvání indických čtečů do Prahy, kde v Novoměstské radnici přednášeli a sklidili nevídaný ohlas. V poslední části se autor věnuje tomu, jestli jeho budoucnost odpovídá tomu, co bylo na jeho palmovém listu napsáno. 

Nyní se autor věnuje neustále tomuto tématu, organizuje přednášky a čtení z palmových listů. Zprostředkovává také cestování po jižní Indii.